Ден за почит към жертвите на комунизма

OFFNews 01 февруари 2019 в 09:42 5155 1

Днес почитаме жертвите на комунизма. Поклонението е пред Паметника на жертвите на комунизма в градината на НДК от 11 часа. 

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 депутати и 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Смъртни присъди получават още тримата регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и висши военни. 

БЗНС отправи покана към президента Румен Радев на поклонението пред жертвите на комунистическия режим, което ще се състои на 1 февруари 2019 г. пред Паметника на жертвите на комунизма в София. "Надяваме се, че въпреки всички различия заедно с нас ще сведете глава пред спомена за тези хора, за тази най-мрачна, но и горда част от историята на българската демокрация. Това ще е знак, че националното помирение в България е възможно, обръща се земеделската партия към държавния глава.

Преди 74 години, на 1-ви февруари, мракобесният Народен съд изпраща на смърт регенти, министри, депутати, офицери и общественици. Разправата на комунистическия режим с цвета на нацията се крие цинично зад думата „народен“, сякаш българският народ е осъдил и избил тези хора, станали жертва на силовото и показно налагане на терора след 9 септември 1944 година. Това се посочва в декларация на СДС по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, съобщиха от партията.

"Днес, в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, трябва да се поклоним и на тези, които не се примириха и първи в Източна Европа дадоха отпор на налагането му – българските горяни! Герои, които незаслужено бяха държани в сянката на историята и техният подвиг дълги години беше заглушаван, подобно на радио „Горянин“. Зад фалшивата витрина на „народната власт“ се е водела истинска, неравна гражданска война между непреклонните пред комунистическия терор български горяни и неговите репресивни оръжия – милиция, армия и служители на Държавна сигурност. Днес има много опити престъпленията на червения терор да бъдат забравени иомаловажени! Не трябва да го допускаме! Това е дълг и завет на СДС и всички демократи към младите хора,които не помнят и не познават истинското лице на комунизма! Поклон и почит пред мъчениците на режима и героите на антикомунистическата съпротива! И дано никога вече българи да не се изправят срещу българи", се посочва още в декларацията на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови