ДБ осъжда заплахите към журналисти, призова обществото да подкрепя медиите

OFFNews 14 февруари 2020 в 14:35 1876 0

Демократична България категорично осъжда заплахите и обидите, отправяни от овластени политици към журналисти напоследък, се казва в позиция на ДБ. 

Грубиянският тон бе зададен лично от премиера Борисов, който нарече pепортерите „мисирки“. Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини неаргументирано в корупция Венелин Петков и Антон Хекимян от bTV. Главният прокурор Иван Гешев си позволи язвителни забележки към Атанас Чобанов от „Бивол“, а Никола Филчев опита истерично се да се разправи в ефир с водещата в “Хоризонт” Снежана Иванова, припомнят от ДБ. 

В позицията им се казва още: 

Агресията в речта на посочените политици – и не само на тях – е прекрачила всякакви приемливи граници. Опитите да бъдат унижавани и заплашвани журналисти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са особено опасни в страна, която и без това е в дъното на всички възможни класации за свобода на медиите. Тя дискредитира институциите, които тези политически лица представляват, и прави това в момент, в който доверието на гражданите към институциите изобщо е на исторически ниско равнище.

Журналистите имат не само правото, а и задължението да задават въпроси на политиците, защото това е същността на работата им и на обществената функция на медиите.

Демократична България призовава обществеността да осъди поведението на самозабравилите се властници и да подкрепи всички български журналисти, които не спират да задават въпроси в търсене на истината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови