Брендо се върнал през 2022 г. с мистериозния Пайпър, който OFFNews разследва

Ружа Райчева 28 юни 2024 в 13:55 5532 3

Вътрешният министър Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Вътрешният министър Калин Стоянов

"Кокаиновият крал" Евелин Банев-Брендо е влязъл в България със самолет през пролетта на 2022 г. Става дума за малкия самолет "Пайпър", прелетял незаконно над шест държави от НАТО и приземил се на 8 юни - първо край Видин, за да зареди гориво, а после в Търговище. 

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание. За незаконния полет се спекулираше по медиите през 2022 г., но МВР така и не уточни какво точно се е случило. 

Днес пред депутатите Калин Стоянов разкритикува тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, че не е пратил хора на място, защото "времето било лошо". По същото време обаче Калин Стоянов ръководеше Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР (ГДБОП).

Пред депутатите Стоянов се самопохвали, че докато Рашков "изчаквал да се оправи времето", той бил предпредил "необходимите действия". Министърът заяви, че по случая има досъдебно производство под наблюдението на окръжна прокуратура-Видин.

Двама души, които са били в близост до самолета, са били установени - повдигнати са им обвинения, съобщи Калин Стоянов. 

Вътрешният министър заяви, че няма информация защо Евелин Банев-Брендо се предаде пред Централния софийски затвор. Той изказа хипотезата, че може да е заради това, че МВР открили група, която евентуално му е съдействала преди около месец,

"Предполагам, че този човек усеща, че обръчът около него се затяга. Нямам отговор защо точно това се е случило, освен ако той не е усещал по някакъв начин, че хората, които са му помагали - на нас вече са ни ясни", каза Калин Стоянов. 

Всички получавани сигнали за това как евентуално и къде се укрива не са потвърдени до момента, стана ясно също от изслушването. 

По-късно Бойко Рашков (ПП-ДБ) взе отношение по темата и каза, че Калин Стоянов би трябвало да говори по учтиво по негов адрес, защото именно на Рашков дължал поста си като шеф на ГДБОП и издигането си в МВР. Рашков обяви, че Стоянов прави "цирк за пред покровителите си от ГЕРБ". 

Той каза, че в деня на кацането на самолета "Пайпър" МВР си сътрудничило с Министерството на отбраната и съжали, че не е поканен някой представител на ВВС да изясни ситуацията за меторологичните условия.

Странната история с малкия мистериозен самолет "Пайпър", който наруши въздушното пространство на 6 натовски държави, за да се приземи у нас, бе разследвана от OFFNews. Още тогава вече покойният ни колега Красимир Крумов успя да установи собственика на машината - пенсионирания литовски военен летец Брониус Заронскис, и направи много интересно интервю с него.

По темата вижте публикацията: Последният собственик на самолета-беглец: Продадох го в събота на фирма от София, май бяха румънци или украинци

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    3

    Джендо Джедев

    28.06 2024 в 17:31

    Около Боце всички ли са Наполеонов комплекс? Та и тоя шопар...

    4038

    2

    Moirae

    28.06 2024 в 16:04

    Човекът се използва, както бяха Цацаров и Гешев. Пресконференция > нищо конкретно > политически ефекти.

    210

    1

    Telluris Malus

    28.06 2024 в 14:54

    Направо повЕрвах. :))))
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов