Още знаци, че ГЕРБ ще предложи Росен Желязков за премиер

OFFNews 30 юни 2024 в 10:17 5705 2

Симеон Дянков

Снимка Архив

Симеон Дянков

Името на бившия председател на парламента Росен Желязков се очертава като все по-вероятно за кандидат-премиер на ГЕРБ.

Днес бившият финансов министър от първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков, също прогнозира, че Желязков ще е начело на предложения от партия кабинет с първия мандат. За министър на финансите, според него, ще бъде предложена служебната министърка Людмила Петкова.

В интервю за БНТ Дянков изрази увереност, че правителство с първия мандат може да намери подкрепа и да заработи. Стратегията на Борисов е да даде да се разбере, че ако не получи подкрепа за своето правителство, той също няма да подкрепи следващите предложени кабинети.

Според Дянков въпросът е дали новото правителство ще е чисто партийно и амбициозно - с цели еврозона, ПВУ, или ще е експертно, но без големи амбиции.

Бившият финансов министър смята, че най-вероятната дата за прием в еврозоната е 1 януари 2027 г. и то не заради критерия с инфлацията, а заради липсата на политическо съгласие.

Вчера ИТН, чиито гласове се смятат за ключови за новия кабинет, също даде да се разбере, че Желязков е приемлива кандидатура.

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство, заяви тази сутрин и депутатът от ГЕРБ Любен Дилов за БНР.

На въпрос дали той няма да бъде кандидат на ГЕРБ-СДС за министър на културата или на туризма, Любен Дилов отговори, че "по-добър от Найден Тодоров не можем да намерим" и "какво му е на Евтим Милошев - прекрасен министър" , а след това уточни, че и двамата не са номинирани за служебни министри от ГЕРБ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    2

    PaulPierce

    30.06 2024 в 12:19

    На ИТН ако им дадат "експерт", който да разпределя парите за пътища, ще подкрепят и кучето на Боко за премиер :)

    1010

    1

    ПР

    30.06 2024 в 11:34

    Никакво значение няма,кого ще курдиса Боко за кандидат-Премиер.Кукла на конци.Ако мине такъв Кабинет в НС,нещата са ясни.Задкулисие,лъжи,дълбока държава,корупция,зависимости,липса на Правосъдие-гледан,та гледан филм.
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи