Скопие побесня, че българите в Албания са тройно повече от македонците

OFFNews 29 юни 2024 в 16:33 11302 6

Младежи от българското малцинство в Тирана
Младежи от българското малцинство в Тирана.

Остри критики се леят край Вардаро по повод предварителните данни от преброяването на населението в Албания през миналата година. Те показват, че в страната на двуглавия орел тройно повече хора са се самоопределили като българи, отколкото като македонци.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония изрази загриженост относно данните от преброяването, проведено в Албания през 2023 г., заради "публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", съобщава БТА.

В съобщението си Министерството на външните работи в Скопие изразява недоволство и остра реакция спрямо използването на термина "северномакедонци".

Посланикът на Скопие в Тирана ще бъде привикан "с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания".

"В предстоящия период Министерството на външните работи (на Република Северна Македония) ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите и с представителите на македонската общност в Република Албания по отношение на тяхното културно и социално популяризиране в рамките на албанското общество, което, за съжаление, беше напълно пренебрегнато от предишната политическа формация у нас", пише в съобщението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Медиите в Северна Македония публикуваха множеството гневни реакции в страната относно преброяването в Албания, в което има повече декларирали се като българи, отколкото като македонци. Причината за негативните реакции е намалелият брой на вписалите се в преброяването в Албания в графата „македонци” – 2281, при 5512 на преброяването през 2011 година.

При преброяването, което се проведе миналата година в Албания, като българи са се определили 7057 граждани, а според председателя на партията в Албания "Македонският алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски причината за това е „натискът от страна на България към македонците да се регистрират като българи и условието за получаване на български паспорти" и че Албания е признала „несъществуващото българско малцинство”.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1010

    6

    ПР

    30.06 2024 в 07:09

    Изобщо не са за членство в ЕС.Прибързано ги приеха в НАТО.Изпълняват всякакви критерии за Евразийский мир.

    12661

    5

    cepcem

    29.06 2024 в 22:15

    Много забавно се получава. Тук българи, говорещи български. В Албания българи, говорещи български. А по средата - няма. Мистика.

    9342

    4

    Анализи

    29.06 2024 в 21:47

    Не три пъти повече, те всичките са българи. Голям майтап е да се наречеш северомакедонец.

    3724

    3

    GB

    29.06 2024 в 21:05

    И защо злобеят?
    Какво ги интересуват малцинствата я съседна държава, щом държавата не тормози хората? Наистина, що за озлобление показва населението на РСМ!

    3655

    2

    ImBlack

    29.06 2024 в 20:46

    Македонци няма от почти 1500 години! Има бюрмовци - нация създадена с решение на Коминтерна, с език създаден с решение на Югославската комунистическа партия!
    Македонското царство е на друго място и е в елинската културна общност!
    Последните македонци са живели в Тракийската низина, а не в днешна РСМ, преди да бъдат преселени отвъд Дунав.

    22553

    1

    dolivo

    29.06 2024 в 20:39

    И какво излиза , или няма македонци в Албания, ами Българи, или има македонци много, ама да мекерета ламтящи за сладко Българско европейско гражданство в перспектива, та предателски са се самоопределили като българи.

    Браво бе...
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи