Quantcast

Борисов се срещна с Порошенко в Одеса

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2018 в 12:51 1613 3

„Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса, цитиран от правителствената пресслужба.

По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.

В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. „Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре.

Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива“, подчерта още българският министър-председател.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори. „Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности, допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес“, заяви още премиерът Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години – 15 % ръст през 2017 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

07.10 2018 в 23:13

Да, срещата с фашист-алкохолик, наистина е излагане.

8086

2

peter daskalov

07.10 2018 в 17:33

Добре,де, ама в качеството си на какъв тоя тиквун се среща с президент? Не ви ли омръзна тоя илитерат да ни излага ежедневно пред кого ли не?

7911

1

kokoten

05.10 2018 в 14:59

....няма такава държава Украйна....