България ще загуби много пари от Европа и надеждата скоро да имаме кибернож за болните от рак

Здравният министър Петър Москов нарече "саботаж" декларацията на Кунева за недоверието в Реформаторския блок

ОFFNews 15 ноември 2014 в 15:15 9322 8

"България ще загуби много пари заради изключително лошото управление на част от европейските програми през последната година и половина. Относителното число го знам, но ще оставя тъжната привилегия да съобщи окончателния баланс на вицепремиера Томислав Дончев."

Това заяви здравният министър Петър Москов в интервю за bTV днес.

Той разказа в детайли защо ще бъдат изгубени европейски пари за здравеопазване - заради вътрешен саботаж, от самите среди на лекарите. Така България ще изгуби възможността да закупи с тези средства кибернож за операции на болни от рак. Сега за такива операции по 100 пациенти месечно пътуват до Турция. Киберножът може да премахва различни видове злокачествени образувания, големи до 3 см.

Москов подчерта, че са по отношение на усвояването на европейски средства са били пропилени много месеци, преди влизането на служебния министър д-р Мирослав Ненков в Министерството на здравеопазването през октомври. С оглед на изключително кратките срокове - парите трябва да бъдат усвоени до 10 декември - екипът на д-р Ненков преценил, че единствената възможност те да не бъдат загубени и да се спестят тежките процедури по обществени поръчки е да се купи уникална медицинска апаратура с един единствен производител, за която не са нужни поръчки, т.е. кибернож за операции на болни от рак.

Двата екипа се спрели на тази високотехнологична медицинска апаратура, защото сега, поради липсата й у нас, по 100 български пациенти пътуват до Турция за операции, подчерта Москов.

"Екипът беше се спрял върху купуване на кибернож, гаманож. За да се случи това, трябваше да имаме яснотата, че има висока медицинска необходимост от това и че тази апаратура е уникална. Бяхме абсолютно спокойни, защото нашите национални консултанти в четвъртия месец от тази година са дали следното становище - че представените приложения не показват, че съществува повече от една система за роботизирана радиохирургия освен кибернож. А сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище за това, че имаме законовите основания да отидем на това българите да не ходят в чужбина, а да остават в България да се лекуват, пишат, че те считат, че не е целесъобразно да се харчат тези пари за тази апаратура. На разговори вчера в Министерски съвет от средите на нашите национални консултанти беше изразено мнението, че в момента в България съществува възможност тези хора да не ходят в чужбина, а да се лекуват тук", разказа министър Москов.

В същото време българската държава е дала над 1 милион евро само за миналата година, за да изпрати пациенти за операци в Турция.

"Когато се върнах в Министерството на здравеопазването, първата ми работа беше да одобря предложение на Комисията трима български граждани да отидат на тази терапия в Турция. Ако трябваше да се основа на това, което беше говорено в МС, трябваше да откажа и да ги пратя в една от тези болници, които имат особената претенция, че могат да правят същото в България. Само че тези трима пациенти не са виновни за частния интерес на определени медицински специалисти, които са забравили какво е медицина и са отишли в полето на бизнеса", възмути се Москов.

"Националният консултант по лъчелечение, който казва, че тези апарати не са нужни на България, свежда до нула денонощните усилия на екипа на министър Ненков и моя. Това е лошата новина. Тези пари за здравеопазване от Оперативната програма на този етап са безвъзвратно загубени", заключи Москов.

В същото време той подчерта, че България все пак ще има апаратурата, благодарение на процедура по друга програма на ЕС. Той увери, че кибернож ще бъде монтиран в болница "Св. Иван Рилски" и че за целта ще работи заедно с министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Министърът прогнозира, че финансирането може да бъде договорено в началото на следващата година.

"Тогава такива становища, които пречат единствено много бързо във времето да се помогне на българските пациенти няма да бъдат от значение. А какво ще прави екипът на министерството с подобни становища - това е друго нещо", каза той.

В отговор на въпрос не си ли създава твърде много врагове с начина, по който влиза в министерството, Москов отговори: "Всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага да болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека да имам такива врагове".

Той увери още, че ще има промени в звената, които се занимават с усвояването на европейските фондове и с координацията с другите институции, както и в тези, чиято работа е контролът на качеството в болниците.

Излъченият от Реформаторският блок нов здравен министър коментира и декларацията на "Движение "България на гражданите", според която имало "високо равнище на недоверие между част от партиите в Реформаторския блок".

На въпрос "Защо Меглена Кунева не Ви вярва?" Москов отговори: "Помните ли вица за една жена, която искала развод, защото след 4-годишен брак, понеже била женена за комунист, а той й казвал: "Още утре ще го направим", останала девствена.

"Да кажа ясно - продължи Москов - аз считам, че всеки процес, който спира или намалява убедеността на обществото и на нас около това, че Блокът е единна структура с единно ръководство е саботаж срещу възможността излъчените от Блока министри да извършат реформи.

За мен, като министър на здравеопазването, излъчен от Блока, е нужно ясно мнозинство с ясни цели, което да стои зад реформите, които трябва да се проведат. Не са нужни хора, които твърдят, че си нямат доверие. Ако са си нямали доверие, да са преценили това преди изборите. Моля, наистина моля, този разговор да бъде затворен сега.

Ако някой на някого няма доверие, това означава, че хора като мен, като проф. Танев, като Божидар Лукарски, като самата г-жа Кунева няма да могат да направят усилието си, няма да имат парламентарно мнозинство, което да стои стабилно зад посочените от тях реформи. Това е сигналът, който се дава с такива декларации към българските граждани. Това е контрапродуктивно и наистина се надявам това да спре.

Всякакви вътрешно партийни боричкания всъщност означават провал на целите на нацията, а не на балансите в Блока. И това е сериозно, защото ако зад мен няма ясно мнозинство дори в собствената ми политическа сила, какво остава за сложното мнозинство, което конструира подкрепата на парламента. Как може да си позволяваме подобни декларации? Кажете!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!