България преговаря с две държави за подводници

OFFNews 09 август 2020 в 12:07 5095 2

Снимка БТА/Асен Тонев

Преговори за подводници се водят с две държави, съобщи днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на присвояването на първо офицерско звание на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", което е кулминацията на честванията на 141-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

Той обясни, че опциите за подводници "втора ръка" са две - едната е Норвегия, другата европейска страна, с която България преговаря, министърът не назова. Каракачанов изрази надежда в следващите години да бъде решен и въпросът с подводниците.

Преди да се стигне до подписването на договор за строежа на двата нови модулни патрулни кораба за ВМС трябва да приключим преговорите, коментира още той. Министърът изрази надежда, че следващите няколко месеца, най-късно до октомври, той ще бъде подписан. И двата кораба ще се строят във Варна, Каракачанов припомни, че нашето условие е било минимум единият от тях да се строи в България. Според него, при строежа у нас страната ни ще ползва "бонус", тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика.
Ремонтите на корабите също са в движение, а забавянето е заради процедурите, каза още министърът. По думите му през последните три години са дадени много повече пари за ремонти и поддръжка на съдовете в морския флот, отколкото през последните 30 години.

Първо офицерско звание бе присвоено днес на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" на тържествена церемония на Морска гара във Варна, което е кулминацията на честванията на 141-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

Лейтенантските си пагони получиха 16 момчета и 6 момичета. Първенец на випуск 2020, с успех 5.75 е Атанас Цветков от специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво", който получи пагоните си от министъра на отбраната. Вицепремиерът Каракачанов награди на първенеца с офицерска сабя, парична премия и военна литература. В специализация "Корабоводене за ВМС" първенец е Георги Петров. С най-висок успех във "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" е Виктория Станева, а в "Корабни машини и механизми" - Георги Стамов.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната бяха посрещнати на Морска гара във Варна с военен ритуал, след което се проведе ритуалът по тържествено вдигане на флаговете на корабите от Военноморските сили на България.

Българският военен флот е създаден през 1879 г. в Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Празникът на ВМС е вторият неделен ден на месец август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

П

09.08 2020 в 17:47

"...тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика."
Тъй вярно, г-н Петтерасов или по-добре другарю Бългаскоикономов.

10372

1

elbarbudo

09.08 2020 в 14:56

Каква ли бракувана кочина иска да купи тая свиня, че да открадне още някой милион?!