България е предложила да приеме 70 мигранти от Лесбос

OFFNews 03 октомври 2020 в 10:44 2082 0

България е предложила да приеме още непълнолетни мигранти от гръцкия остров Лесбос, става ясно от официално съобщение на МВР за посещение на вътрешният министър Христо Терзийски в Атина. Той е бил там по покана на алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос.

"Гръцката страна приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка", пише в официалното съобщение. На 11 септември правителствената пресслужба обяви, че България е предложила на Гърция да приеме 20 деца от мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си.

България е предложила да приеме още 50 души.

Терзийски е изразил своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген. По време на своята визита той провел среща и с министъра за защита на гражданина Михалис Хрисохоидис. На разговорите е присъствал и посланикът на България в Гърция Валентин Порязов.

На срещите е обсъдено сътрудничеството по въпросите на миграцията от двустранна и регионална перспектива и обмениха мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

Страните се увериха, че споделят сходни позиции по основните аспекти на Пакта по миграция и убежище. Подчертано бе, че в него няма баланс между солидарността, която държавите членки трябва да предоставят и отговорността на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се споразумяха да положат усилия за преодоляването на тази липса на баланс в рамките на предстоящите преговори и да отстояват обща позиция

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков