България е на ръба на войната, която Путин води с цел налагане на друг ред в нашия регион

На Нинова ще кажем, че да нарича путинския режим ''приятелски на България'' е изключително вредно и опасно, заяви Христо Иванов

OFFNews Последна промяна на 15 май 2022 в 17:46 11988 6

Христо Иванов

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Цяла Източна Европа се намира в най-тежката си криза от падането на Берлинската стена насам. Има опит със сила за налагане на друг ред в нашия регион. Това никак не е абстрактно. Всеки ден виждаме, че колкото и да се опитват политици и граждани да казват да не се занимаваме с това, а да си погледнем къщичката, нашата къщичка зависи от това, което се случва в Украйна. Базовите условия за съществуването й зависят от него. Възможността режимът на Путин да влияе върху българската икономика, енергетика, политика, служби, институции, служби и налага своя дневен ред в България е от първостепенна важност", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР в отговор на въпрос за поисканата от парламентарната трибуна чрез декларация на ДБ депутинизация.

"Различията между коалиционните партньори са реалност. Затова ние се опитваме да поставим наистина генералния въпрос за това къде е националният интерес, а не къде са ни емоциите. Война от огромен мащаб. Къде и какъв е националният ни интерес? Включително когато този национален интерес изглежда неприемлив за голяма част от българското общество, ние трябва да можем да покажем лидерство, защото това е смисълът на това управление", каза Иванов.

Той заяви директно критиките си към недостатъчно ефективната работа на мнозинството и илюстрира с пример:

"Ние в тези месеци посветихме толкова енергия за едно назначение! Имам предвид гуверньора за БНБ. Това предизвика такава криза и конвулсия във всички процеси на вземане на решение и продължава да отеква в лични вендети, че ако по който и да е друг въпрос, и особено по войната, бяхме отделили тази енергия и тези човекочасове, щяхме да сме в много по-голяма яснота какво правим и какви трудни решения трябва да вземем. Защото нека никой не си прави илюзията, че България може да се надява някак си да се върнем на 23 февруари (на 24-и Русия нахлу в Украйна - бел. ред.). Това не може да стане".

Колкото и да е трудно "съжителството" с толкова "трудно" и "сложно" мнозинство, Иванов реалистично констатира, че "това са реалностите" и ДБ се опитва да работи конструктивно.

"Опитваме се първо да поставяме нещата с аргументи във вътрешния диалог и да сме диалогични и праграматични. Често пъти губим от това, защото очевидно в тази сложна ситуация това, което печели, е тропването по масата, организирането на най-различни драми и червени линии".

Декларацията на ДБ е насочена към приоритети, свързани с войната, която настъпи след формирането на коалицията и нямаше как те да бъдат включени - обясни Иванов и увери, че реакцията на партньорите ще определи по-нататъшния политически курс на ДБ.

"Когато става дума за такива магистрални национални интереси, всеки трябва да се определи" - заяви Иванов, а по повод коалиционния партньор, с който са на диаметрално противоположни позиции за Путин и войната уточни:

"С БСП ще водим разговор прагматично, от гледна точка на националния интерес, конструктивно, с уважение и без истерии. (...) На Корнелия Нинова публично и по всякакъв начин ще кажем, че да се говори, че путинският режим може да бъде наречен "приятелски на България", е изключително вредно и опасно. Путин и неговият режим от години се опитват да предоговорят режима, по който функционира България - днешна България, свободна, европейска България. Да има повече свобода и развитие зависи от това Путин да не успее, защото ако Путин успее, България ще има много по-малко перспектива за развитие, много по-малко свобода, много по-малко Европа."

ДБ ще започнат разговор за допълване на коалиционното споразумение с приоритети, свъзрани с войната, с "Продължаваме промяната" и ако получат подкрепа за едно или друго от тези приоритети, ще продължат с разговори с останалите в коалицията. Паралелно по всички точки ще преприемат парламентарни действия, включващи внасянето на законопроекти, искания, предложения за определени действия на комисии.

"Вижте, има война и най-важното нещо в тази ситуация е всеки да дефинира как според него изглежда националният интерес. Всеки ще заявява позиции и накрая картината дали можем да работим заедно докъде и за какво ще стане ясна. Тази картина трябва да започне да се случва публично - през ясни заявления от парламентарната трибуна. Декларацията ни е началото на план за действие. Трябва да излезем от междуличностните разправии", подчерта Иванов.

За него "България е пред лицето на една война, на ръба на една война, защото тази война не е просто между две съседни страни с огромно значение в нашия регион. Тази война се води от путиновия режим, за да предоговори базовите условия, които съществуват в нашия регион".

Той оцени направеното от сегашното управление като "крайно недостатъчно", "но трябва да си даваме сметка, че кризите, с които се сблъсква това правителство, са по-големи от всичко, което се е случвало на други правителства в България. Това не е оправдание на правителството. То трябва да се справя по-добре. Особено моите критики са насочени към управляващото мнозинство, което не функционира добре и не дава достатъчна подкрепа на правителството, за да се справя то по-добре".

Ако мислим, че от войната няма да има последствия за нашия живот, означава да имаме напълно нереалистични очаквания за България - посочи още той.

За буксуването по различни въпроси той посочи като причина предходните 12 години и "вкореняването на модела ГЕРБ" както във властта, така и в администрацията. "Излизането от това не може да се случи лесно и безболезнено. Няма обучени екипи, които да вършат тази работа."

На зле работещото коалиционно мнозинство той препоръча когато се събере, "да не се занимава с личните преживявания на лицето Х, което е било или не е било назначено, казано му е нещо, написано е във Фейсбук е нещо, а да се занимава с реалния политически дневен ред от реални политически приоритети на страната и да следи само това, защото това е голямата ни задача. Без това не може да има отговорно управление. Управляващото правителството и неговите дейности и дефицитът в тях са последица от това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2176

8

mirimbi

16.05 2022 в 14:20

Много леко се изказва Христо Иванов относно Нинова! Нагло подмазване и предаване на интересите на България е заявлението на другарката че режимът на Путин е приятелски на България! Путин ясно каза: "България е НЕприятелска държава"! Може би другарката Нинова вече не се идентифицира като Българка!

2157

6

Mateevk

15.05 2022 в 19:36

Чуйте какво казва! Спукана ни е работата, ако не се осъзнаем какво се случва и може да ни се случи.

5995

5

AntiZ

15.05 2022 в 19:29

путКин води война с "армия", въоръжена с винтовки от 1891 и каски от времето на Сталин.
https://t.me/kompr/15487

1419

3

Чосър

15.05 2022 в 18:26

Че той редът винаги е бил един и същи: можещи -- не мощежи.. ако не поощряваме моженето -- оставяме на не можещите да определят посоката..

-5709

2

Един

15.05 2022 в 17:52

Оръжейните босове напълниха джобовете, прекупвачите на газ също, какво са се разтревожили толкова, все едно им пука на тези, те не са от тук и са за малко.