Ангелов с нови разкрития срещу Стойчо Кацаров, настоява Рашков да се задейства

Йорданка Веселинова 06 април 2022 в 14:38 1450 0

Снимка OFFNews

Директорът на "Александровска" е сключил три договора без обществена поръчка на стойност над 3 млн. лв., всичките изплатени авансово, заяви в кулоарите на НС бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

Ангелов цитира договори за консултантски договори, сключени от настоящия директор на болницата. Първият такъв е с адвокатско дружество за 3000 лв. за 20 работни часа на месец и по 234 лв. за надработно време, втори договор с адвокатско дружество за 33 600 лв., с одитно дружество - за 32 256 лв. Сключени са и още договори - един с пиар агенция - за 2200 лв. месечно и 4 договора за енергийно обследване на сградите за по 35 880 лв. По думите му става въпрос за разделяне на обществени поръчки.

Ангелов е сезирал здравния министър Асена Сербезова, която е назначила и одит. В заключението на одитния доклад се посочва, че "сключените 4 договора представляват отделни етапи на цялостен процес, а общата им стойност възлиза на 143 520 лв. с ДДС", за каквато сума се изисква възлагане на обществена поръчка, каквато не е имало.

Депутатът от ГЕРБ-СДС е сезирал МВР на 1 февруари. Той се оплака, че до момента не са предприети никакви действия от силовото министерство. Той поиска Рашков да се задейства по същия начин, както и за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Костадин Ангелов съобщи, че на 17 септември 2021 г. е сключен договор за изграждане на канализация за над 3 млн. лв. между директора на болницата и служебния здравен министър Стойчо Кацаров. От този момент до декември не са предприети никакви действия.

Той твърди още, че на 10 декември в Търговския регистър е регистрирано търговско дружество, с което след 13 дни болницата сключва 3 договори за по почти 1 млн. лв. без обществена поръчка. Сумите са изплатени авансово.

Ангелов припомни, че директорът на болницата е назначен от Стойчо Кацаров. По думите му случилото се в лечебното заведение "много прилича на другаруване и синхронно действие или синхронно бездействие от страна на МЗ".

По-рано днес от Главна дирекция "Национална полиция" изпращат в прокуратурата материалите от проверка, свързана с ремонт на клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“. От документацията от лечебното заведение е било установено, че първият ремонт е направен през 2018 г., но некачествено - компрометиран е таванът и е имало реална опасност за живота и здравето на лекари и пациенти. Седем месеца по-късно - на 21 август 2018 г. се е наложило затваряне на клиниката. В този период в ръководството на болницата е Костадин Ангелов.

Днес той определи тази акция като "поредния кризисен политически пиар на Бойко Рашков", който в последните месеци се доказал като "добър политически пиар, но лош милиционер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !