Ремонтът на алергологията в Александровска отива на прокурор

OFFNews 06 април 2022 в 10:42 1725 0

Снимка Александра Маркарян

Главна дирекция "Национална полиция" изпраща в прокуратурата материалите от проверка, свързана с ремонт на клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от МВР. Проверката на „Икономическа полиция“ е започнала след сигнал за нередности.

От документацията от лечебното заведение е било установено, че първият ремонт е направен през 2018 г., но некачествено - компрометиран е таванът и е имало реална опасност за живота и здравето на лекари и пациенти. Седем месеца по-късно - на 21 август 2018 г. се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, а контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение.

Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за почти двойно - за 695 кв. м.

Проверяващите са установили и нередности в документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687,32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват защо се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови