Шведският посланик разгневи македонците с жива статуя на Прометей

Последна промяна на 08 юни 2013 в 22:16 12216 4

Живата статуя в шведското посолство
Живата статуя в шведското посолство

Шведският посланик в Скопие ядоса македонската преса с нова версия на статуята на Прометей.

По случай прием за националния празник на Швеция посланик Ларс Вахлунд наел човек, който през цялата вечер стоял като статуя, облечен в бяло и в пелени. Вместо факел Прометей държал обърната бутилка "Скопско" (една от най-популярните бири в Македония).

Живата статуя прикривала лицето си със снимка на дипломата Вахлунд.

Посланикът, който по план скоро ще напусне Македония и ще управлява шведското посолство в Анкара, заяви, че иска да остави нещо след себе си преди да отпътува.

През септември миналата година, като част от мегаломанския правителствен проект "Скопие 2014", в парка срещу македонския парламент беше открит монументалния комплекс "Загиналите герои за Македония". В центъра на комплекса е поставена скулптура на Прометей.

Сдружението на бранителите “Бедем“ (една от организациите на македонските бойци, взели участие в конфликта през 2001 г.) заклейми арт инсталацията на шведския посланик. Подигравката с Прометей е обида към македонския народ, твърдят от "Бедем".

Статуята на Прометей в комплекса "Загиналите герои за Македония" символизира саможертвата на хората, дали живота си за скъпо платената свобода на Македония, категорични са бранителите от “Бедем“.

Дава ли си сметка шведският посланик колко много обиди македонския народ, пита и скопското издание "Нет прес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2013 в 11:36

Браво на посланика! Бива бива глупости от болните македонски политици. За смях направиха народа си. Пари за хляб нямат, а градят някакви мегаломански глупости. Вместо една свестна болница или малко да си почистят столицата...

09.06 2013 в 01:13

Хахаха, ами все някой трябва да им го каже... Ама пък и македонеца Прометей са го издокарали с гаките и сандалите - досуш като скопския...

08.06 2013 в 23:22

Ех Луно, Луно, земьо македонска!
И ти, Прометее, дето си загинАл за хората, само дето нивгаш не си живЕл, освен в легендите!
Както казваше един герой в британски ситком (комедия на ситуациите): "любимата ми историческа личност е Шерлок Холмс, а любимият ми герой от комиксите е Чърчил!"

08.06 2013 в 23:20

А той защо всъщност е направил така?
Може би пелените и бирата олицетворяват новоизлюпената олигофренична македонска държава но това със снимката ме обърква.