Сайт проследява на живо хакерски атаки от цял свят

Ивайло Анев 28 юни 2014 в 14:38 14028 1

Възходът на интернет даде началото на ново бойно поле. По цял свят хакери се опитват да проникнат в дигиталните защити на нациите, корпорациите, организациите и отделните личности, пише Smithsonian.com.

Поради горепосочените тенденции компанията Norse създава анимирана карта, която в реално време проследява хакерските атаки. Картата на Norse показва нападенията срещу мрежата тип „гърне с мед" - компютърни сървъри капани, предоставящи лесно достъпна цел за кибер престъпниците.

Когато хакерът влезе в капана, всичките му действия се наблюдават и записват. Същевременно картата, която обхваща всички атаки, представлява една екосистема на дигиталните престъпници и техните цели.

От картата става ясно, че САЩ са най-много атакувани и то от разнообразни точки на света, но като цяло китайските хакери са може би най-активни. Към този момент има 5 атаки, насочени към България.

Според NextGov хакери се опитват да пробият в системата на Пентагона повече от 10 милиона пъти дневно. Пред подобна опасност е изправена и Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, а американските университета са обект на атаки милиони пъти седмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови