PSA и GМ ще правят заедно автомобили

Вероника Шербанова 01 март 2012 в 16:08 1268 0

General Motors и Peugeot-Citroen ще си партнират в Европа. Снимка: БГНЕС
General Motors и Peugeot-Citroen ще си партнират в Европа. Снимка: БГНЕС

Групировката PSA Peugeot-Citroen и General Motors подписаха договор за сътрудничество, съобщи Automotive News. Двете компании ще разработват заедно двигатели, трансмисии и нови модели автомобили. Целта на сделката е повишаване на продажбите в Европа.

От документа става ясно, чe срещу 470 милиона долара GM придобива седем процентов дял от PSA, което го превръща във втория по големина акционер във френския автомобилен производител. Това е първата подобна сделка, сключена от американския гигант след банкрута му през 2009 г.

General Motors са готови да се разделят с крупната сума в опит да се преобърне дългогодишната тенденция на трупане на загуби в Европа. За последните дванадесет години те възлизат на 12 милиарда долара. PSA от своя страна, се надява да увеличи продажбите си на други пазари.

Бъдещият алианс щял да доведе до намаляване на разходите на фирмите с около 2 милиарда долара на година за следващите пет години, без да се съкращават работни места.

Алиансът ще се фокусира върху високопроходимите автомобили, както и върху тези от компактния и средния класове.

GM и PSA ще произвеждат автомобили върху общо шаси от 2016 г., като и двете компании ще продължат да предлагат поотделно своите автомобили.

Ще бъде сформирано единно предприятие за закупуване на компоненти, товари и услуги от доставчиците с ежегоден оборот 125 милиарда долара.

Договорът влиза в сила през втората половина на годината. Интерес към PSA проявява и Fiat-Chrysler с идеята за тристранно сътрудничество.

Анализаторите са скептично настроени по отношение на успеха на новия съюз, заради предишни разочароващи опити в тази сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови