Продадоха най-големия диамант на търг за 34 млн. долара

OFFNews 15 ноември 2017 в 08:21 2286 0

Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден снощи в Женева за рекордните близо 34 милиона долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от Франс прес.

Изключително редкият брилянт с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена "Ди арт ъв Гризогоно" (на швейцарската бижутерска фирма "Де Гризогоно"), беше продаден за 33,8 милиона долара, включително таксите и комисионите, казаха от "Кристис".

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола. Това е най-големият необработен диамант, добит в страната и 27-ят по големина в света.

Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.

Друга ценност, предложена на вчерашния търг - 19-каратов розов брилянт, наречен "Гран Мазарен" ("Великия Мазарини"), красил короната на редица френски монарси, включително Луи Четиринайсет и Наполеон - беше продаден за 14,5 милиона долара. "Кристис" очакваха да получат за него между 6 и 9 милиона долара.

Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и дипломат от 17-ти век, а също голям колекционер на предмети на изкуството, Джулио Мазарини, пръв министър в двора на френските крале Луи Тринайсети и Луи Четиринайсет. Малко преди смъртта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи Четиринайсет украсил с него короната си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови