Отлагаме края на света

Елица Мартинова 11 май 2012 в 12:52 1813 0

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

Най-древният астрономически календар на маите бе открит в Гватемала. В него няма данни, че краят на света ще настъпи през 2012 г.

Учените се натъкнаха на находката при разкопки на постройка в района на Ксултун, открита от археолози през 2010 г.

Календарът е издълбан върху една от каменните стени и глифите му са добре запазени. Върху датите му са открити малки рисунки на почитаните от маите богове, които са напомняли за патронните празници на божествата.

Календарът най-вероятно е бил издълбан от племенен жрец, живял в началото на 9 век сл. Хр.

Въпреки че тяхната цивилизация е по-древна, това е най-старият календар, откриван до момента.

„Тези фрески в настоящия момент се явяват най-ранните астрономически таблици на маите, които някога са откривани от археолози. Това не е точно календар, а таблици, определяи интервалите между лунните месеци. Те съдържат в себе си цял ред сложни математически изчисления, свързани с астрономията. До този момент подобни изчисления са известни само от „Дрезденския кодекс“ - това са ръкописи на маите, датиращи от 14-15 век“, пояснява Дмитрий Беляев-заместник директор на Мезоамериканския център „Кнорозов“ към Руския държавен хуманитарен университет.

„Това е церемониален календар за 260 дни, слънчев за 365 дни, изобразява 584-дневния цикъл на Венера и 780-дневния на Марс“, обяснява археологът Уилям Сатурно от Бостънкися университет, който ръководи проучванията.

Той потвърди, че изчисленията на маите съвсем не говорят за край на света.

„Календарът на маите е цикличен. Той може да продължава хиляди, милиони, милиарди години и повече занапред. Това е огромен период от време, който дори не можем да си представим“, допълва още Сатурно.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews