Откриха нов човешки вид

Лъчезар Вълев 09 август 2012 в 18:04 6669 5

Реконструкция на намерения през 1972 г. в Кения череп на Хомо рудолфенсис. Снимка: wikipedia
Реконструкция на намерения през 1972 г. в Кения череп на Хомо рудолфенсис. Снимка: wikipedia

Учени, изследвали фосили от Северна Кения, откриха нов човешки вид, живял преди два милиона години.

Това сочи изследване, публикувано в сп. „Nature”, цитирано от Би Би Си.

Находкатата на учените доказва, че поне три различни човешки вида са живели по едно и също време в Африка.

Новото изследване потвърждава тезите, опровергаващи популярното схващане за еволюция от линеен тип - от ранни примати до съвременни хора.

Учените са открили три човешки фосила на възраст между 1,78 и1,95 млн. години. Те имат лице и две челюсти със зъби.

Откритието потвърждава информацията, че черепът, намерен през 1972 г. на източния бряг на езерото Туркана в Кения, е на отделен човешки вид, известен като Хомо рудолфенсис. Черепът е тотално различен, в сравнение с който и да било друг от онова време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице.

Предполага се, че Хомо рудолфенсис е приличал повече на маймуна, отколкото на по-късните хора, въпреки големината на мозъка и ходенето на два крака.

Досега откритият череп беше единственият екземпляр от това същество. Така не можеше да се каже със сигурност дали индивидът е необичаен представител на човешкия вид или е член на нов вид.

С откриването на трите нови фосила учените могат по-сигурно да заявят, че Хомо рудолфенсис наистина е отделен вид човек. Според изследванията той е живял преди около 2 млн. години заедно с други видове хора.

В продължение на години се смяташе, че най-старият предшественик на съвременния човек Хомо еректус (изправен човек) е живял преди около 2 млн. години.

Представителите на този вид имали малки глави, издадени вежди и били изправени.

Преди 50 години учените откриха още по-стар и по-примитивен човешки вид, наречен Хомо хабилис (сръчен човек), който може да е живял заедно с Хомо еректус. Предполага се, че Хомо рудолфенсис също е живял приблизително по тяхното време. Това навежда учените над мисълта, че много други видове хора може да са съществували по същото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови