Mercedes създаде безпилотен "камион на бъдещето" (видео)

OFFNews 08 октомври 2014 в 13:56 12095 1

Автомобилният гигант Mercedes-Benz създаде камион, който може да се управлява сам. От компанията смятат, че новият автомобил, наречен Future Truck 2025 (камион на бъдещето 2025), може да допринесе за намаляването на катастрофите по пътищата.

Новият камион не може навигира в градски условия като автомобилите на Google. Той обаче е проектиран така, че да се движи сам по магистралите и междуградските пътища, където уморените шофьори на камиони могат да застрашат по-малките превозни средства, съобщава "Huffington post".

Този камион разчита предимно на използването на модерните технологии, за да осигури безопасност по магистралите. Той има светодиоди вместо на фарове и камери вместо огледала.

Future Truck 2025 анализира пътя и получава информация за трафика и терена чрез радарни сензори и технология за видимост в областта на „сляпата точка“. Когато скоростта на камион стигне 80 км/ч, LED светлините, които са на предната му решетка, сменят цвета си от бяло в синьо.

Единственото, което ще се изисква от шофьорите на тези "камиони на бъдещето" ще бъде да изведат роботизирания автомобил на скоростен път и да го включат в трафика.

Шофьорската кабина на Future Truck 2025 прилича по-скоро на офис на колела. Има паркет, осветление и таблети, които заместват старите книги и документи. Столът на шофьора може да се върти в полукръг от 45 градуса и така водачът на камиона може да почете, да гледа филм или да поспи.

Когато камионът е готов да напусне магистралата, в кабината ще се чува сигнал, които ще подсказва на шофьора да се върне зад волана и да поеме управлението на машината.

Пред Mercedes-Benz има още технически детайли за уточняване преди комерсиалното производство на безпилотния камион. От фирмата очакват, че това ще е възможно след едно десетилетие и именно заради това в името стои цифрата 2025.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови