Магазините, в които всички знаят името ти

OFFNews 10 декември 2014 в 17:22 5904 4

Отивате в магазин, който не сте посещавали досега, а персоналът знае името Ви, предлагат Ви кафе и отлично отношение. Звучи невероятно, но факт. 

Ако сте Виктория Бекъм или пък Бионсе няма да е чак толкова странно, но ако славата ви не се равнява на тяхната, то подобна ситуация би била изненадваща, а за мнозина и обезпокоителна.

И все пак, благодарение на софтуер за разпознаване на лица, всеки един клиент може да се превърне в знаменитост и персоналът да го познава. 

Всичко това е възможно, благодарение на компании като японския гигант за технологии NEC или калифорнийския FaceFirst.

Фирмите предлагат системи, които включват и камери, поставени на входа и идентифициращи клиентите, когато влязат в магазина. 

Интересното е, че когато системата разпознае важни за магазина клиенти, изпраща съобщение до служителите, за да гарантира подобаващо обслужване на клиентите. 

За да работи добре тази система обаче трябва първо да бъде захранена със снимки.

"Снимките на известните могат да се набавят лесно" - каза изпълнителният директор на FaceFirst Розенкранц пред BBC. Могат обаче да се използват и снимките на хората, които имат профил на страницата на конкретния магазин или от Facebook.

ВИП клиенти и крадци

Въпреки че основната задача на фирмата NEC е да идентифицира важните клиенти в магазина, технологията на FaceFirst се използва и за една не чак толкова "звездна" задача - да се идентифицират крадците.

Когато системата разпознае крадец, ще информира персонала и те учтиво трябва да го помолят да си тръгне.

Според изпълнителния директор Розенкранц, по този начин загубите заради кражби ще намалеят с около 25%. 

Ефективността на тези технологии е още в процес на проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!