Магазините, в които всички знаят името ти

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 17:22 5381 4

Отивате в магазин, който не сте посещавали досега, а персоналът знае името Ви, предлагат Ви кафе и отлично отношение. Звучи невероятно, но факт. 

Ако сте Виктория Бекъм или пък Бионсе няма да е чак толкова странно, но ако славата ви не се равнява на тяхната, то подобна ситуация би била изненадваща, а за мнозина и обезпокоителна.

И все пак, благодарение на софтуер за разпознаване на лица, всеки един клиент може да се превърне в знаменитост и персоналът да го познава. 

Всичко това е възможно, благодарение на компании като японския гигант за технологии NEC или калифорнийския FaceFirst.

Фирмите предлагат системи, които включват и камери, поставени на входа и идентифициращи клиентите, когато влязат в магазина. 

Интересното е, че когато системата разпознае важни за магазина клиенти, изпраща съобщение до служителите, за да гарантира подобаващо обслужване на клиентите. 

За да работи добре тази система обаче трябва първо да бъде захранена със снимки.

"Снимките на известните могат да се набавят лесно" - каза изпълнителният директор на FaceFirst Розенкранц пред BBC. Могат обаче да се използват и снимките на хората, които имат профил на страницата на конкретния магазин или от Facebook.

ВИП клиенти и крадци

Въпреки че основната задача на фирмата NEC е да идентифицира важните клиенти в магазина, технологията на FaceFirst се използва и за една не чак толкова "звездна" задача - да се идентифицират крадците.

Когато системата разпознае крадец, ще информира персонала и те учтиво трябва да го помолят да си тръгне.

Според изпълнителния директор Розенкранц, по този начин загубите заради кражби ще намалеят с около 25%. 

Ефективността на тези технологии е още в процес на проучване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 17:26

Когато системата разпознае крадец, ще информира персонала и те учтиво трябва да го помолят да си тръгне.
--------------
Когато човек няма представа от реалния свят, а се е отдал само на някакви технологии се получава те това горе. Може да сте сигурни, че крадците ще заработват повече пари от този магазин точно заради тази система, защото съвсем спокойно ще могат да го съдят за дескриминация и да получават солидни обезщетения. Може да не ви се верва, ама в белите държави е така. Там хора като Москов не вървят, камо ли да са министри!

11.12 2014 в 11:28

Ужас.

Лека-полека се доближаваме до 1984

10.12 2014 в 19:57

Да тестват този софтуер в парламента, ако спаднат кражбите с 25% всичко ще е наред!И без софтуер ги разпознаваме, трудното е да ги спрем!

10.12 2014 в 18:50

Нека голямото шпиониране започне сега, днес за дрехи и залъгалки, от утре даже да си помислиш да пръднеш и вече ще знаят, а глупаците се кефят колко били важни.