Котките - вън! Новозеландско село забранява домашните любимци

OFFNews 30 август 2018 в 09:05 4359 2

Снимка pixabay.com

Малко село на южния бряг на Нова Зеландия планира да приложи радикален план, за да защити дивата природа, а именно: да забрани всички домашни котки, пише Би Би Си.

Собствениците им ще бъдат задължени да ги кастрират, да им сложат микрочип и да ги регистрират в община Омауи. След като домашните им любимци починат, те няма да имат право да си вземат ново коте.

Звучи екстремно, но може би е добре да се замислим: котките са отговорни за смъртта на милиарди птици и бозайници всяка година, коментира британската медия.

"Котките имат очарователни малки, но не трябва да им се позволява да скитат навън - това е очевидно решение. Никога не бихме позволили на кучетата да го правят", коментира д-р Питър Мара, ръководител на Smithsonian Migratory Bird Centre. Противно на общото мнение той твърди, че мярката не е насочена срещу котките или техните собственици.

Властите в Омауи казват, че решението е справедливо и показват видео записи с котки, които ловят птици, насекоми и влечуги в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

30.08 2018 в 13:08

Домашната котка е инвазивен и проблемен за околната среда вид на много места по света. Само че мерките са закъснели с няколко века - доста видове вече ги няма. А там отдолу (Австралия и Нова Зеландия) си имат дълга и сложна история за борба с кучетата, козите, зайците, прасетата и всякакви други твари, донесени от хората с най-добри намерения.

Абееее, друго си е Старият свят. Котката на дивана, кучето на двора, прасето в гората или в кочината - все полезни неща.

Да ми е жив и здрав котаракът, нищо че се отнася крайно нехайно към мишките, а носи от време на време по някоя птица.

12362

1

nickplam

30.08 2018 в 11:15

Това е естествен подбор на нещата. Природата ги е създала такива. Ако не са котките да убиват тези птици, то ще се заринат в птици, да речем.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки