Даряват технологична шейна на Дядо Коледа

OFFNews 23 декември 2011 в 16:54 2704 0

Алтернативната шейна на Ford
Алтернативната шейна на Ford
От компанията Ford са решили да помогнат на Дядо Коледа да стане “зелен“ и да намали въглеродния си отпечатък с нова, високо технологична шейна. Пенсионирането на елените и изборът на шейна Ford, захранвана от еднолитров EcoBoost двигател, ще спести на добрия старец 191 843 тона въглероден диоксид и 131 милиона евро разходи за гориво.
Новото возило на Дядо Коледа, опаковано в авангардна технология на Ford, ще позволи на Рудолф и приятелите му да се насладят на заслужена пенсия, докато старецът прави ежегодните си доставки със стилна, нова и екологична шейна.
„Те може да изглеждат сладки, но деветте елена в екипа на Дядо Коледа създават зашеметяващите 214 670 000 тона емисии въглероден диоксид всяка година, така че нещо трябваше да се направи, за да му помогнем да преоткрие зелените си корени“ – казва дизайнерът Пол Райт.
Ползите от преминаването към новата шейна надхвърлят всякакви екологични представи. Пропътуването на подобни огромни разстояния – 200 237 360 км – означава, че Дядо Коледа харчи невъобразимите 146 милиона евро за моркови, за да „зареди” своите елени всяка година. Впечатляващата ефективност на гориво на еднолитровия EcoBoost, ще намали разходите за гориво на Дядо Коледа с 90% , равняващи се на 15 милиона евро.
От Ford изтече информацията, че вече работят и върху концептуална шейна МК II. Тя ще бъде оборудване с екстри като система за паркиране, протектор на вратата, SYNC (Усъвършенствана гласова технология) и др., съобщава агенция Speed-Press.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови