Чиновници заляха с белина плаж в Испания против коронавирус

После се извиниха, но последствията в защитената местност са ужасяващи. Дюни са унищожени, яйца на мигриращи птици - смачкани от тракторите

OFFNews 29 април 2020 в 21:10 8388 0

Властите в испански крайбрежен курорт напръскаха цял плаж с белина в опит да спрат децата да ходят там заради коронавируса. След това се извиниха, но щетите върху природата вече са нанесени, пише Би Би Си.

Село Зара де лос Атунес се намира близо до град Кадиз. Властите използвали трактори и напръскали повече от 2 километра плаж с белина ден, преди Испания да разреши на децата да излязат вън от вкъщи за пръв път след затварянето заради Covid-19.

Еколози казват, че това е причинило "брутални щети" на местната екосистема.

Испания беше тежко засегната от коронавируса. Повече от 23 800 души починаха.

Наскоро властите обявиха план от четири фази за облекчаване на строгите мерки, за да може страната да се върне към нормалния си живот до края на месец юни.

Село Зара де лос Атунес се намира в административния център Кадиз. Мария Долорес Иглесиас, която ръководи група доброволци природомащитници, разказа, че е посетила плажа в селото и е видяла с очите си пораженията. Твърди, че белината е "убила всичко на земята, нищо не се вижда, няма дори насекоми".

В същото време плажът и дюните му са защитена местност. Там гнездят и се размножават мигриращи птици. Иглесиас казва, че е видяла поне едно гнездо със смачкани от тракторите яйца.

"Белината е много силен дезинфектант. Логично е да бъде използвана за дезинфекция на улици и асфалт, но тук щетите са брутални" - казва тя пред испанска медия.

"Унищожили са дюните и са нарушили всички правила. Да не говорим, че вирусът живее в хора, не на плажа. Това е лудост!" - възкликва тя.

Точно в периода на затварянето на Испания заради коронавируса необезпокояваната от човешко присъствие природа е процъфтявала, включително този плаж. "Плажът има свой начин да се пречиства, тази "дезинфекция" не е била необходима" - продължава екоактивистката и с горчивина казва, че хората, които са направили това, явно не съзнават, че става въпрос за жива екосистема.

Местните власти вече признават, че са допуснали грешка. Агустин Конехо казва: "Признавам, че беше грешка, но беше направено с най-добри намерения". Чиновниците искали да защитят децата, които щели да дойдат след шестседмичното им затваряне.

Властите в автономната испанска област Андалусия, където се намира селото, обмислят да наложат глоба заради стореното, пише "Ел Паис". А Грийнпийс в Испания направи сравнение между него и думите на американския президент Доналд Тръмп, който попита дали срещу коронавирус не може да се инжектират дезинфектанти. Резултатът бе десетки американци, потърсили лекарска помощ, защото възприели думите му буквално и пили такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови