Back in the U.S.S.R. 5 символични предмета от епохата на комунизма

OFFNews 05 ноември 2014 в 13:37 16167 14

С помощта на директора на Московския музей на дизайна Александра Санкова "Комсомольская правда" припомня няколко символични предмета, неизменна част от бита в СССР. Част от вещите и артефактите са добре познати и в комунистическа България.

Пазарска мрежа

Грозноватата пазарска мрежа е изключително полезна вещ в СССР. Лесно се побира в джоба и е подходяща за многократна употреба. Разпространена и в България, тази чанта побира два хляба и две кисели млека с лекота.

Стъклената бутилка

На стъклените бутилки в СССР няма етикет. Вместо тапа имат станиол. Задължително трябва да бъде измита старателно преди да я върнеш в магазина

Униформата на съветските ученички

Не, не е шега. Точно така изглеждат униформите на ученичките в СССР. В този си вид са въведени през 1949 г. В делничните дни момичетата трябва да са с черни престилки, а в празнични - с бели.

Прахосмукачка "Чайка"

Позната сред масите като "прахосмукачка ракета". В масова продажба е от 1963 г. Първоначално е била луксозна стока. И до днес служи вярно на собствениците си, обикновено на вилата.

Неваляшка

Макар и японско изобретение, неваляшката е масова играчка именно в СССР и съветските сателити. В България също е изключително популярна. В този й вид е разработена от съветски специалисти през 1958 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!