Back in the U.S.S.R. 5 символични предмета от епохата на комунизма

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2014 в 13:37 13756 13

С помощта на директора на Московския музей на дизайна Александра Санкова "Комсомольская правда" припомня няколко символични предмета, неизменна част от бита в СССР. Част от вещите и артефактите са добре познати и в комунистическа България.

Пазарска мрежа

Грозноватата пазарска мрежа е изключително полезна вещ в СССР. Лесно се побира в джоба и е подходяща за многократна употреба. Разпространена и в България, тази чанта побира два хляба и две кисели млека с лекота.

Стъклената бутилка

На стъклените бутилки в СССР няма етикет. Вместо тапа имат станиол. Задължително трябва да бъде измита старателно преди да я върнеш в магазина

Униформата на съветските ученички

Не, не е шега. Точно така изглеждат униформите на ученичките в СССР. В този си вид са въведени през 1949 г. В делничните дни момичетата трябва да са с черни престилки, а в празнични - с бели.

Прахосмукачка "Чайка"

Позната сред масите като "прахосмукачка ракета". В масова продажба е от 1963 г. Първоначално е била луксозна стока. И до днес служи вярно на собствениците си, обикновено на вилата.

Неваляшка

Макар и японско изобретение, неваляшката е масова играчка именно в СССР и съветските сателити. В България също е изключително популярна. В този й вид е разработена от съветски специалисти през 1958 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 18:31

Имаше един епизод в "Сезонът на канарчетата", когато синът на главанта героиня се озовава на една маса с мъжа, изнасилил майка му като момиче (т.е. с баща си) - алкохолизиран син на партийни величия, който си играе на масата с една играчка-"неваляшка" и казва нещо в смисъл, че тази играчка никога не пада, защото гъзът й е по-тежък от главата...

05.11 2014 в 17:42

Само мога да кажа, че униформата не беше чак толкова къса, когато се купуваше от магазина. Просто при някой от съученичките ми, магически почваше да се скъсява след това. Особено в по-горните класове.

05.11 2014 в 15:45

IP, идиотите и сега са горе-долу толкова. Просто нормалните хора намаляха. Затова ти се струва, че се е увеличил техния брой.

05.11 2014 в 15:27

Моите 5ст по темата съм ги дал на друго място, но се засмях като прочетох какво е написал г-н Професора:
"За руските прахосмукачки мога да кажа, че бяха изключително мощни, и дърпаха моного повече от съвременните, и много по-дълготрайни."
В общи линии всички говорите с една носталгия и тя не е по отминалия строй, а по отминалата ви младост. Разбирам ви.
И все пак след тези негови думи в главата ми веднага цъква аналогията с оня виц за жената, която била рускиня и след като и обяснил мъжът и, българин, какво му се ще - френска любов, и как точно се прави, се наложило да прекъсват няколко пъти сеанса... за да си вади чаршафа от дупето.


пп. А на тези "мрежички" баба ми им викаше "пласа".

05.11 2014 в 15:26

Дайте сега нещо за Северна Корея и ще изпълнили всички опорни за днес.

05.11 2014 в 15:11

Отлично, IP! Софийските квартали също си имаха по един-двама. Нашите бяха Васко и Попето. Големи симпатяги! Най-много Попето да иде на пазара и да открадне една ябълка - не като сегашните!

Поздрав!

05.11 2014 в 14:57

И идиотите бяха други едно време. Във всяко село имаше по един и се знаеше кой е. А сега наводниха навсякъде.

05.11 2014 в 14:49

Всъщност този модел пазарски мрежички са изключително удобни, и не заемат място в багажа или в джоба.

И са практически вечни. Имат много предимства пред сегашните книжни и найлонови пликове - екологични, здрави, евтини, разтегателни и евтини.

Старите бутилки да мляко в Англия също бяха без етикети и със станиол отгоре. Това изобщо не е руски патент. Неваляшката си е чисто японска, и досега японците си ги държат в къщи за късмет.

А униформите на японските ученички към днешна дата не са много по-различни от тези на съветските някога. За руските прахосмукачки мога да кажа, че бяха изключително мощни, и дърпаха моного повече от съвременните, и много по-дълготрайни.

На мястото на целия този текст ОФФците можеха просто да сложат само един голям надпис:

"ДОЛУ РОССИЯ! ДОЛУ ПУТИН! Да живее Четвъртия хилядолетен Райх!"

05.11 2014 в 14:42

@ IP, фотоапаратите ФЭД са крадени направо от "Лайка" (Leika) и се произвеждат още през трийсетте години! След войната Феликс Эдмундович не е на мода и на негово име вече не наричат нищо!
О, ученическите униформи! Това си беше чиста еротика, но снимката не е точна. Манекенката е дъртичка и освен това задължително трябва да е с две (две!) симетрични бели панделки, а не раздърпана в главата като просекиня.

Поздрав!