10-те най-грозни сгради в света

08 май 2012 в 00:13 4583 0

В най-грозната сграда в света се помещава ФБР. Снимка: Wikipedia
В най-грозната сграда в света се помещава ФБР. Снимка: Wikipedia
Да бъдат разрушени, защото са прекалено грозни или да се превърнат в туристическа атракция, защото... са най-грозните в света? Скорошно мнение по този въпрос, публикувано в "Ню Йорк Таймс", възобнови дебата за съдбата на най-отблъскващите сгради. И докато читателите и съветниците в туристическия сайт trippy.com спориха по въпроса, те определиха и Топ 10 на най-грозните сгради в света. Публикува го и Ройтерс. 1. ФБР - централата на американското Федерално бюро за разследване ( J. Edgar Hoover Building) във Вашингтон е №1 в света по грозота не само в тази класация. Разположена е в центъра на града и е почти неизбежно човек да не я види, докато се разхожда из столицата. Дискусиите дали ФБР да бъде преместено текат отдавна, но и досега централата си остава на същото място. 2. Залата на славата на рокендрола в Кливланд, Охайо е почти най-грозната сграда в света, заемайки второто място. Дори архитектът й признава, че не е доволен от крайния резултат. И. М. Пей признава, че има малко хармония в тези противоречащи си форми. 3. Последната в Топ 3 е Sharp Centre for Design в Торонто, Канада. Някои наричат облика на центъра иновативен, други - нетърпим. Сградата на черни и бели квадратчета, комбинирана с подобни на моливи стойки, изглежда като клуб на любителите на кръстословиците, но всъщност е част от Колежа по изкуство и дизайн в Онтарио. 4. Четвъртата позиция е запазена за Техническия колеж Аояма в Япония. Чудили ли сте се какво би се получило от комбинацията между петролен кладенец, камъни за кърлинг и трансформърс фигурки? Е, сега знаете. Сайтът на училището заявява, че сградата "представя нов ред...чрез толерантност към хаоса". 5. Петата позиция заема университетска библиотека. Библиотеката Гайзел в Калифорнийския университет е един от най-ярките примери на брутализма в архитектурата и това не е комплимент. Кръстена е на американския писател Теодор Гайзел (д-р Сюс). 6. "Слонската кула" в Банкок, Тайланд. Половинчатото изпълнение на първоначалния замисъл превръща забавно замислената сграда в нещо изключително грозно. 7. Епи апартаментите в Сиатъл, Вашингтон. Не е ясно как добавената купчина желязо и получилите се странни метални форми подобряват вида на иначе скучната сграда. 8. Тръмп тауър в Ню Йорк сити, Ню Йорк. Когато е била завършена в началото на 80-те години, е считана за типична сграда за времето си. Откровено скучна на външен вид и замайващо пищна отвътре, тази остаряла сграда обикновено се посещава само от туристи, тъй като почти всички истински нюйоркчани по правило я избягват.

9. Пиксел, Мелбърн, Австралия. Да, сградата е въглеродно неутрална, но докато признаваме, че е "самодостатъчна" (дори събира дъждовната вода на покрива си), някак си ни се иска да беше една идея по-фина.

10. Кралският национален театър в Лондон е на последното, 10-о място в класацията по грозота. Да, Шекспир е написал, че "Целият свят е сцена...", но все пак той не е доживял 1970 година. Обичаме театъра и великолепните пиеси от световна класа, изиграни тук, но нашите чувства съвсем не са същите при вида на сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови