10 китайски привички, които изненадват чужденците

ОFFNews 12 октомври 2014 в 10:42 26966 17

В Китай човек може да се натъкне на някои привички, които са социално неприемливи за Запада, но в азиатската държава са съвсем обичайни.

За тях разказва пред "Бизнес инсайдър" Анди Уорлик, който от 2007 г. живее в Шанхай. Емигрантът уточнява, че думите му не са критика, тъй като в чужда страна винаги трябва да се има предвид различната култура. Разбира се, макар много китайци да смятат тези навици за напълно в реда на нещата, много от сънародниците им също не ги одобряват. Уверявам ви обаче, че едва ли биха ви санкционирали, ако ги практикувате, пише Уорлик.

1. Пушенето в сградите е напълно позволено, дори в асансьора.

2. Може да повикате сервитьора/сервитьорката, като просто се провикнете към другия край на ресторанта, без излишна етикеция.

3. Чакайки такси можете да прередите останалите без това да тежи на съвестта ви. "Стоянките" са малко и никой не очаква да се редите на опашка. Същото важи за автобусите и метрото.

4. В метрото можете да си проправяте път с торбите си, разбутвайки хората без да се извините. Личното пространство не се зачита особено. 

5. Никой няма против уринирането на публично място.

6. В жилищните квартали може да вдигате шум по всяко време, като например пред прага на съседите. Хората сякаш са имунизирани срещу шума, може би защото той ги съпътства от раждането.

7. Може да имате куче и да не се притеснявате, че то лае 20 часа в денонощието поради посочените по-горе причини.

8. Може да потупвате малки деца по главата казвайки на родителите им колко са сладки. Никой няма да ви докладва на полицията за педофилия. За щастие хората все още не изпадат в ужас от всеки, който приближи децата им. 

9. Може да пресичате улицата по всяко време, защото преминаването на зелено по пешеходна пътека е също толкова опасно колкото навсякъде другаде.

10. За карането на колело не важат никакви правила за движение. Дразнещо за пешеходците, но приятно за велосипедистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!