10 китайски привички, които изненадват чужденците

ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2014 в 10:42 25481 17

В Китай човек може да се натъкне на някои привички, които са социално неприемливи за Запада, но в азиатската държава са съвсем обичайни.

За тях разказва пред "Бизнес инсайдър" Анди Уорлик, който от 2007 г. живее в Шанхай. Емигрантът уточнява, че думите му не са критика, тъй като в чужда страна винаги трябва да се има предвид различната култура. Разбира се, макар много китайци да смятат тези навици за напълно в реда на нещата, много от сънародниците им също не ги одобряват. Уверявам ви обаче, че едва ли биха ви санкционирали, ако ги практикувате, пише Уорлик.

1. Пушенето в сградите е напълно позволено, дори в асансьора.

2. Може да повикате сервитьора/сервитьорката, като просто се провикнете към другия край на ресторанта, без излишна етикеция.

3. Чакайки такси можете да прередите останалите без това да тежи на съвестта ви. "Стоянките" са малко и никой не очаква да се редите на опашка. Същото важи за автобусите и метрото.

4. В метрото можете да си проправяте път с торбите си, разбутвайки хората без да се извините. Личното пространство не се зачита особено. 

5. Никой няма против уринирането на публично място.

6. В жилищните квартали може да вдигате шум по всяко време, като например пред прага на съседите. Хората сякаш са имунизирани срещу шума, може би защото той ги съпътства от раждането.

7. Може да имате куче и да не се притеснявате, че то лае 20 часа в денонощието поради посочените по-горе причини.

8. Може да потупвате малки деца по главата казвайки на родителите им колко са сладки. Никой няма да ви докладва на полицията за педофилия. За щастие хората все още не изпадат в ужас от всеки, който приближи децата им. 

9. Може да пресичате улицата по всяко време, защото преминаването на зелено по пешеходна пътека е също толкова опасно колкото навсякъде другаде.

10. За карането на колело не важат никакви правила за движение. Дразнещо за пешеходците, но приятно за велосипедистите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2014 в 19:12

Почти навсякъде в Азия е така.Няма да забравя водиха ни да гледаме някакви азиатски чудесии.Минахме безброини оризови полета.Начервосана 25-30 годишна азиатка облечена като за опера работеше на оризището.По едно време без да и пука седна да си свърши някаква физиологична нужда.Отсреща работеха някакви мъже които изобщо не се впечатлиха.Иначе са възприели и най-доброто от западната култура.Порещнахме китайската нова година.Останахме възхитени организацията и от начина по който държаните ръководители участваха в програмата.

24.10 2014 в 15:58

Да, но не си казват "Честита баня", нито преустройват минералните бани в музеи на комунизма.

24.10 2014 в 15:41

@ Dimi, Шанхай не е Китай! Освен това и в Шанхай се случват повечето от тези неща, макар и по-рядко. А пък и китайците са майстори в това да се представят в най-добрата си светлина пред гости, така че ако си бил посрещан от тях със сигурност имаш само най-добри впечатления. Съвсем друго обаче е да живееш там, особено в провинцията. Бих могла да съставя списък не с 10, ами със 100 такива привички.

24.10 2014 в 05:51

В момента съм в Китай, живея в голям град, била съм и из провинцията. Тази статия е олицентворението на слепия стереотип, моля читателите да проявят разум. Културни и некултурни хора има навсякъде.

14.10 2014 в 08:42

била съм в китай и това си е точно така.плюят,храчат звучно,уринират където искат.в заведенията е много мръсно,освен в ресторантите-бюфет.там ходят много европейци и се опитват да поддържат етикет.навсякъде бирата е топла.правила на движение НЯМА.не се ли пазиш,никой не те пази.карат на червено.просто в китай е ужасно.
била съм и в южна корея почти една година.там е различно.културни са,престъпност почти няма.имам приятелки там и в домовете им е чисто и уютно.докато в китай са мизерници

14.10 2014 в 02:48

Била съм в Китай. 6 години. Храната се яде гореща, затова ако не се сърба, не може да се яде. Японците също сърбат. За шумът и пресичането е вярно. За пушенето - не навсякъде е позволено. Може би провинцията, но в големите градове си има условия, а и климатците са им много силни, така че не се усеща цигареният дим. Относно пърденето, и германците пърдят докато се хранят, това не е китайска особеност. Не съм виждала някой да уринира на публично място, освен ако не е детенце. Шумът - при милионни градове, няма как, свиква се. Подвикването на сервитьорите е нормално, там са огромни помещения с много хора и е шумно, ако не подвикнеш няма как да те чуе и да ти обърне внимание. Като цяло, хората са възпитани.

13.10 2014 в 20:31

Излиза, че Китай е най-точното място за циганите ни. Препоръчвам им го по най-бързия начин - на бегом! "За всичкото роми, което танцуват да запалим качак..."

13.10 2014 в 10:40

Dimi ти май си стоял предимно в офис или за туристи места. 100 км по на север от Шанхай, място дето белият човек е като бяля лястовица е точно така. Няма правила за движение по пътищата. В ресторанта се хвърлят сълфетките под масата или в кофа сложена до масата. Всички мляскат и на сервитьорите се говори с подвикване.Включително и плюене в кофата. За тях си е нормално, дори и за жените. Но храната е невероятно вкусна, стига да не си гнуслив :)

12.10 2014 в 17:53

На първото ми качване на виенското колело в Лондон 'Лондон Ай' бяхме с група възрастни китайци ,които бяха доста добре облечени направо строго офицялно, но на единия не му пречише да се изпърди звучно и ухаещо в стъклената кабинка БЕЗ прозорци.Също съм виждал как се пререждат на всички опашки, главно за автобус. Доста от нещата са вярни.

12.10 2014 в 13:32

Да се уригваш и дори да пр*днеш звучно на обществено място също не е никакъв проблем, даже ми се стори че е едва ли не добре да се прави така. Не е проблем както си пушиш в ресторанта да си загасиш фаса на пода. Или пък да си влезеш с моторчето направо в заведението :) и да си го паркираш до масата :)
Изобщо можеш да се нагледаш и наслушаш на всякакви неща :)