Саудитското кралско семейство инвестира в Uber за самолети

OFFNews 23 февруари 2016 в 11:36 4105 2

Кралското семейство на Саудитска Арабия е инвестирало 26,1 млн. щатски долара в компанията JetSmarter, предлагаща наемане на частни самолети чрез мобилно приложение, на принцип, подобен на вече световноизвестната такси услуга Uber.

Основаната в САЩ от руснака Сергей Петросов JetSmarter позволява на клиентите си да запазват частни самолети не само по улеснен, но и по-евтин начин. Според Петросов голяма част от частните самолети или престояват неизползвани по летищата, или летят напълно празни в една посока, за да достигнат до собствениците си. Точно тези празни курсове и места могат да бъдат предложени на желаещи пътници и то на цена, сходна с тази на билет в първа класа на борда на типична авиокомпания.

Петросов достигнал до идеята за създаване на JetSmarter през 2009 г., когато му се наложило да наеме частен самолет. Сложната процедура по резервиране включвала попълване на формуляри и изпращането им по факс. Той сравнява услугата с Uber Black, луксозната версия на вече популярната Uber.

Към този момент 3100 самолета са включени в системата на JetSmarter, около 350 хил. души разполагат с приложението, а за изминалата година приблизително 35 хил. са пътували на поръчан от приложението самолет. 

Засега JetSmarter предлага полети по популярни маршрути като Ню Йорк - Маями, а с новите инвестиции се планира разрастване на бизнеса към Европа и Азия с пускане на полети направлeния Лондон-Париж и Париж-Женева през април, след което и Москва в началото на 2017 г. 

Най-важното
Всички новини