Президентът атакува ВЕИ таксата в съда

OFFNews 13 януари 2014 в 14:00 4793 5

Росен Плевнелиев сезира КС за ВЕИ-таксата
Росен Плевнелиев сезира КС за ВЕИ-таксата

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна таксата за производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.

Таксата за производство на вятърна и слънчева енергия влезе в сила от 1 януари 2014 г. 

Президентът счита, че приетите с гласуването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива. Според него е нарушен принципът всички юридически лица и граждани да развиват стопанска дейност при равни условия. Росен Плевнелиев смята, че въвеждането на такса за ВЕИ създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

"Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници – напр. водноелектрическа енергия, биомаса, нито останалите стопанските субекти, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени - произведената по високоефективен комбиниран начин електроенергия от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия", е записано в мотивите на президента.

В Конституцията се посочва, че инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона. Стопанската инициатива може да се разгърне само при законова сигурност за правните субекти при осъществяване на дейността им, се казва още в становището на президента, пратено до Конституционния съд. Там се посочва още, че правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места.

Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите, коментира президентът.

Плевнелиев смята, че промените в закона за ВЕИ са приети без да е ясно какви са причините и мотивите за приемането им, както и какви са целите и очакваните резултати от прилагането им. Според него липсва и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. 

Президентът се позовава на решение на Конституционния съд от 2013 година, според което държавните такси "са финансово плащане, дължимо на държавата или общините по повод на предоставяни от тях дейности и услуги". "Това означава, че държавата може да събира държавни такси от гражданите и юридическите лица, но само когато те получават насрещна услуга. В случая няма предоставяне на каквато и да е услуга от държавен орган, свързана с производството на електрическа енергия", се посочва в становището на президента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки