Падат ограниченията за работа във всички страни от ЕС

OFFNews 01 януари 2014 в 09:13 7887 3

Знамето на ЕС
Знамето на ЕС

От днес българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз. Това право произтича от правилата за свободно движение на рабтона сила в Евросъюза, а датата бе договорена при присъединяването.

Сред страните, които отварят работния си пазар за българи и румънци, са Англия, Германия, Франция, Холандия.

Падането на ограниченията предизвика широки дебати в Западна Европа. Най-тежки бяха реакциите във Великобритания, която e притеснява от емигрантска вълна и от нови жители, които ще разчитат на щедрата й социална система. Проучвания опровергаха тази прогноза, но засега това не променя мнението на голяма част от британците.

Великобритания въведе и ограничителни мерки за нови имигранти по повод очакванията за вълна от социалнослаби граждани, търсещи по-добър живот на Острова. От 1 януари новодошлите няма да могат да кандидатстват за социални помощи през първите три месеца след пристигането си. Първоначално се предвиждаше ограничението да влезе в сила към средата на следващата година.

Великобритания въвежда и тест за имигранти от ЕС, който да затрудни получаването на помощи. Той включва 100 въпроса, включително какви са причините имигрантът да не може да намери работа в собствената си страна, ще бъде проверявано нивото на владеене на английски език.

Днес медиите на Острова отново припомнят, че от тази дата ограниченията отпадат. Телевизия ITV се е допитала до летящата до София нискотарифна авиокомпания EasyJet, откъдето отговарят, че засега няма увеличение на пътниците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!