Откриха бруцелоза и в Плевенско

OFFNews 11 август 2015 в 17:27 6405 0

След като беше открито огнище на бруцелоза в град Рила, заразени с бруцелоза животни бяха открити и в плевенското село Ракита, съобщава Дарик, позовавайки се на изявление на Областна администрация - Плевен.

До разкритието се е стигнало след изследване на 25 кози. Областната дирекция за безопасност на храните и полицията са взели мерки за ограничаване на движението животните, като се вземат проби и от останалите кози в селото.

Забранява се клането на животни и транспортирането им от и до село Ракита. Проучват се хората, които са имали контакт с болните животни или са консумирали млякото им.

Според заместник областния управител двама от стопаните имат симптоми на болестта, но все още липса лабораторно потвърждение. 

Същевременно станаха ясни още 5 случая на заразени с бруцелоза хора в град Рила, с което общият им брой достигна 27. Болните се лекуват в Инфекциозна болница в София.

Бруцелозата се предава чрез консумация на мляко или месо от заразено животно, поради което е изключително важно хората да се снабдяват от регламентирани производители.
 

Най-важното
Всички новини