Още два световни хита в програмата на 19-ия София Филм Фест

ОFFNews Последна промяна на 20 февруари 2015 в 16:41 3623 0

Кадър от
Кадър от "Тялото".

Още два световни хита в се включиха в програмата на 19-ия София Филм Фест, който започва на 5 март.

Номинираният за чуждоезичен Оскар „Диви истории” на Дамиан Шифрон и притежателят на „Сребърна мечка” за режисура „Тяло” на Малгожата Шумовска са част от програмата на фестивала, който стартира след точно 12 дни.

Аржентинският филм „Диви истории” на режисьора Дамиан Шифрон е един от най-силните претенденти за чуждоезичен Оскар и се превърна в абсолютен хит в родината си – с 10 от местните академични награди.

Продуцираният от Педро и Агустин Алмодовар филм е и предпочитано заглавие в много латиноамерикански страни и абсолютен фестивален хит за публиката от Кан и десетки други кинофестивали по света. Впечатляващата комедийна история разчита на черния хумор и убийствения сарказъм в 6 различни истории за отмъщението.

Всеки един от героите на тези несвързани помежду си сюжети е доведен до предела на своите яростни емоции. Убийства, насилие, предателство, неподвластна ярост маркира действията на много хора в нашия свят и ги кара да извадят най-лошото от себе си в определени драматични ситуации – всичко това, заплетено в взривоопасния сюжет на „Диви истории”. Ето и още някои от наградите на филма - номинация за „Златна палма” - Кан ’14, Наградата на публиката - Осло ’14, Наградата на публиката - Сараево ’14, Наградата на публиката за най-добър чуждоезичен филм - Сао Пауло ’14.

Кадър от "Диви истории".

Буквално преди няколко дни Малгожата Шумовска си тръгна от Берлин със „Сребърна мечка” (поделена с Раду Жуде за „Аферим!”) за своята режисьорска работа по най-новия си филм „Тяло”. Нейната творба изследва страха и нуждата от интимност, самонараняването като резултат от психични проблеми и бягството в езотериката.

Главният герой Януш не е човек, който се шокира лесно. Той е съдебен лекар и като такъв прецизно изследва и анализира и най-дребните детайли на местопрестъпленията. Въпреки екстремните ситуации, на които попада, Януш работи усърдно. Може би дори прекалено усърдно. Но се чувства напълно безпомощен по отношение на анорексичната си дъщеря Олга, която още скърби след смъртта на майка си. Притеснен, че Олга може да се самоубие, Януш я изпраща в клиника, където работи психоложката Анна. Преди години Анна е изгубила бебето си и сега се барикадира в апартамента си само с голямото си куче и призовава духове от отвъдното, които общуват с живите.

Родената през 1973 г. в Краков Малгожата Шумовска е един от най-видните полски режисьори на нашето време. Филмите й са отличени с множество награди, сред които „Сребърен леопард” от фестивала в Локарно за „33 Scenes from Life“ и награда „Теди” от Берлинале за „В името на...“ Първите й два филма – „Щастлив човек“ и „То“, са номинирани за „Открития на годината” на Европейските филмови награди. „Леки момичета“ с Жюлиет Бинош е разпространяван в повече от 40 страни. Шумовска е носител на най-значимите полски кинонагради.

Най-важното
Всички новини