КЗП с проверки по Черноморието

Христо Пелов 18 август 2014 в 18:37 1894 0

439 проверки са извършили инспектори от Комисията за защита на потребителите в рамките на 5 дни, съобщиха от КЗП.

5-дневната акция се е провела миналата седмица, като в нея са се включили екипи от Велико Търново, Плевен, Ловеч, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич.

Инспекторите са установили 46 нарушения. 

Най-често констатираните нарушения са липсата на меню на български език и на цени и грамажи на предлаганите храни и напитки. Освен това в много от заведенията липсва табела в близост до входа, която да информира клиентите за вида и категорията на заведението. 

Липсата на ценоразпис в близост до рецепцията с цени на нощувки и други услуги също е от често срещаните нарушения в хотелите. В някои случаи ценоразпис е имало, но не е имало обявени цени в български левове или цените са били без ДДС. Също така  в хотелите масово се установява липсата на регистър на предявени рекламации, реализирани нощувки и други.

Броят на нарушенията не е голям спрямо броя на проверените обекти заради действащия от няколко години Закон за туризма и заради целогодишните инспекции, категорични са инспекторите.

От началото на сезона КЗП е извършила 3600 проверки в туристическите обекти по Черноморието, като общо са съставени 320 акта и са издадени 17 заповеди за временно затваряне на некатегоризирани заведения.

Проверките на комисията продължават, а туристите могат да се обръщат с въпроси, жалби и сигнали към регионалните дирекции на контролния орган във Варна на тел.: 052/ 603 778, в Бургас на тел.: 056/ 841 246,
както и на Националния телефон на потребителя: 0700 111 22.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!