Гриша Ганчев и синът му се изправят пред съда за захарната афера

Ива Оприкова 06 януари 2015 в 09:57 4167 2

Две години след началото на шумното разследване за източване на 200 хил. лв. ДДС чрез сделки със захар е внесен обвинителен акт по делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев и още 9 души, сред които и сина на Ганчев - Данаил.

Собственикът на "Литекс комерс" и футболния отбор "Литекс" отива на съд за данъчни престъпления по захарната афера от 2012 г. Специализираният наказателен съд е внесъл обвинителния акт в последния работен ден ден на 2014 година - 30 декември. 

От Специализираната прокуратура потвърдиха, че мегаделото вече е в съда, но отказаха подробности.

На 8 октомври Ганчев и още шестима, обвинени в данъчни престъпления, са поискали делото да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г. С последните изменения на НПК обвиняемите имат право на това.

Прокуратурата обвинява по захарната афера 10 души - с 3-ма повече от първоначалния брой за за участие в престъпна група за данъчни престъпления и за използване на сила или внушаване на страх при сделки. За престъплението законът предвижда от 3 до 10 г. затвор.

Според прокуратурата основният организатор е Милко Талев, който бил посредник при продажба на захар, произведена в заводите в Девня и Бургас. Предприятията са под контрола на "Литекс комерс". Талев намирал транспортните фирми, които превозвали суровината.

Парите за захарта били превеждани по сметките на "Симек" ЕООД, с които се разпореждал Талев. Движението по сметките на фирмата се следяло от човек в МКБ Юнионбанк, който се обаждал на Талев, мъжът теглел сумите и ги носел на ръка в офиса на "Литекс комерс". В същата банка са сметките и на други две фирми, участвали в схемата - "Симек трейд" ЕООД и "Офлайн филм", която е собственост на Симеонов. Захарта се превозвала с товарителници, транспортни документи и фактури, които впоследствие се унищожавали. Така от 10-12 доставки месечно се декларирали едва 1-2.

Синът на Ганчев - Данаил, и още 6-има бяха арестувани през май 2012 г. по обвинение в укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните бяха Милко Талев - шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев.

Първоначално обявената щета за бюджета от 200 млн. лв. се стопи до 198 хил. лв. След това в групата като ръководител бе обвинен и Ганчев. Той беше подведен под отговорност и за заплаха към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. 7-те задържани бяха освободени след няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!