225 мигранти и 25 каналджии заловиха МВР и ДАНС за денонощие

OFFNews 24 октомври 2015 в 18:06 4952 4

Полицейски коли

Снимка Архив

В операцията са участвали 2278 служители с 478 автомобила.

Вчера и днес сутринта са задържани 225 чужденци, незаконно пребиваващи в България, а 25 души са уличени в каналджийство, предаде агенция „Фокус“, цитирайки главния секретар на МВР Георги Костов.

Той представи пред журналисти резултатите от операцията на МВР и ДАНС, започнала 06.00 ч вчера на територията на цялата страна. Данните обобщават свършеното до 10.00 днес.

За това, че започва мащабна акция против купувачите на гласове и трафикантите на хора, съобщи премиерът Бойко Борисов в петък сутринта но Нова тв.

„Съпричастните към престъпления против изборното законодателство са 745 лица“, отчете още Георги Костов.

Задържани са и 38 души, обявени за общодържавно издирване по текущи случаи, иначе казано за други престъпления. Например в София е хванато „лице от арабски произход“, търсено заради убийство, извършено в европейска държава.

На основата на установеното в акцията са започнати 84 нови разследвания. 23 от тях са за престъпления против политическите права на гражданите по чл. 167 от НК. По текстовете на точи член се наказва покупко-продажбата на гласовете, както и други начини да се пречи или влияе върху гражданите, които упражняват правото си на участие в изборите.

Съставени са 661 акта за административни нарушения, издадени са и 503 предупредителни протокола, допълни Костов. Иззети са 5 незаконно притежавани оръжия.

В операцията – поясни главният секретар на МВР - са участвали 2278 служители с 478 автомобила.

26 от задържаните чужденци са били натъпкани в микробус със софийска регистрация, пътувал по магистрала "Тракия" и спрян след преследване. Други 28 са били в пернишки микробус в района около Трън, в който са се спотайвали още 20 души.

Пред журналисти е говорил и шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, съобщи „Фокус“. Отпуските на служителите са спрени отдавна и целият наличен състав охранява границата, е казал той.

По думите му, през нощта обстановката е била спокойна: "Нямаме големи групи и всичко е в реда на нормалното, съобразно общата миграционна обстановка. Смятам, че с мерките, които сме предприели, няма да допуснем да има напрежение по българските граници не само по изборите, но и след тях".

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!