За земята: Да се поставят кафяви контейнери за хранителни отпадъци

OFFNews 10 януари 2024 в 11:21 1010 0

Контейнери

Снимка Екопак

Новото ръководство на Столична община трябва да вземе бързи, но добре планирани и комуникирани мерки, водещи към цялостна промяна на управлението на отпадъците в София.

Това коментира коментира Данита Заричинова от екип „Нулеви отпадъци" на сдружение "За земята". 

Най-спешните от тези мерки са: въвеждане на кафяв контейнер за разделно събиране на биоотпадъци (хранителни остатъци), което е задължително в целия ЕС от тази година; задължаване на фирмите, отговарящи за рециклируемите отпадъци, да поставят осезаемо повече цветни контейнери, така че всяко домакинство да има лесен достъп; удължаване на работното време на мобилния пункт за опасни отпадъци и всеобхватна информационна кампания как да се изхвърля всеки вид отпадък.

Всички тези стъпки към по-ефективно сметосъбиране ще помогнат и в подготовката на общината за въвеждане на такса битови отпадъци на база количество, допълва Евгения Ташева. 

Всички промени в сметосъбирането, както и съществуващите системи, трябва да бъдат постоянно комуникирани с гражданите чрез всякакъв тип информационни кампании. 

„Диалогът между общината и жителите е от съществено значение, защото отпадъците са обща отговорност и само с общи усилия можем да живеем в по-чист град.", добавя Заричинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика