Въвеждане на резервни дати за изпитите след IV, VII и X обмислят в МОН

Александра Маркарян 13 юни 2023 в 17:42 3099 0

Въвеждането на резервни дати за провеждането на националните външни оценявания иска министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Снимка pexels.com

Въвеждането на резервни дати за провеждането на националните външни оценявания иска министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Въвеждане на резервни дати за провеждането на националните външни оценявания иска министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Такива има за държавните зрелостни изпити – абитуриентите могат да се явят както през лятото, така и през есента, но не и за НВО, каквито се провеждат след 4., 7 и 10. клас.

„Едно от нещата, които ще дискутираме, когато се сформира ръководният екип в министерството, е да се промени в някаква степен форматът и да се даде възможност за втори изпит за националните външни оценявания. Това ще ни е една от задачите. Надявам се на вашата подкрепа и на цялата общественост“, коментира министър Цоков в отговор на журналистически въпрос в контекста на пороя, наводнил Берковица и ботевградското село Врачеш.

„Може да се случат непредвидени ситуации – наводнения, кризи. Цяла нощ комуникирахме с отделните области за това дали всички класни стаи могат да се използват, дали имат ток във всяко училище“, допълни той.

Попитан за слабите резултати от държавните зрелостни изпити (средната оценка тази година е 3,93), министърът обърна внимание, че от тази година прагът за получаване на оценка Среден (3,00) е повишен със седем точки, „което не е малка крачка към по-обективното оценяване на зрелостните изпити“. Това – по думите му – води и до намаляване на общата средна оценка от матурите.

Предстои да бъде извършен анализ, който ще покаже кои са училищата, чиито резултати падат драстично през последните години и това ще позволи да се направят проверки, за да се установи причината и да се вземат мерки.

Министър Цоков влиза в МОН с желанието и да сведе до минимум нуждата от частни уроци за подготовка за училище. Той планира засилването на контрола върху работата на учителите и директорите, „за да изпълняват всички изисквания от нормативната уредба и закона към тях“.

Професорът счита, че и форматът на националното външно оценяване у нас трябва да се промени, така че да не е толкова съсредоточен върху възпроизвеждането на знания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки