Учителският синдикат: 42% искат ваксина, 80% са за отпадане на матурите след IV клас

Болшинството учители са против удължаване на учебната година и по-ранен старт на следващата

OFFNews 08 февруари 2021 в 11:57 5968 0

80,6% от учителите са за отпадане на националното външно оценяване (НВО) за четвъртокласниците заради дистанционното обучение, сочи проучване на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Всъщност отвореният дебат за правилните национални образователни политики за структурирането на начален етап сега започва. Този дебат включва брутално важни акценти като бързата скорост на учениците от първи до четвърти клас (без възможност за повтаряне на клас от тези, които не се справят), липсата на инструменти при учителя за надграждане и формиране на възпитание с духовни добродетели, липса на оценки и изпити след всеки клас в начален етап, което има корени в образователната ни история", коментира председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

89,7% от учителите не подкрепят идеята за по-ранно започване на следващата учебна година поради "безсмислени аргументи", посочват още от синдиката.

86,1% от учителите не подкрепят и удължаването на учебната година. 

"Постоянното удължаване на учебното време през последните 10 години, неимоверно много натоварва българските учители, като това увеличава брутално нивата на професионалния стрес и прегаряне в учителската професия. В процес на европейско изследване е повишеният бърнаут ефект при работата в електронно обучение от разстояние", аргументират се от образователния синдикат.

По техни данни към момента 42,5% от учителите и работещите в системата биха се ваксинирали. Все още има работещи в образователните институции, които се колебаят, а около 15% категорично заявяват, че засега няма да се ваксинират. Причините за това са разнородни, но те не би трябвало да създават национална трагедия, коментират още синдикатите. Според тях идеята на МОН за национално проучване за причините, поради които някои образователни работници не искат да се възползват от ваксините, "едва ли ще установи нещо, което да поражда стратегия". В момента образователната система е спокойна и задаването на много въпроси би я разлюляло, допълва Юлиян Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови