Три 'кални точки' в Надежда стават зелени площи до края на седмицата

OFFNews 18 ноември 2020 в 13:35 1559 0

Три „кални точки“ в столичния район "Надежда" ще спрат да замърсяват въздуха в София до края на седмицата. 

Пространствата са общо 5 и са включени в Програма "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015 – 2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици".

Местата са: ж.к. „Надежда“ 2, бл. 270 А; бул „Рожен“, срещу "Хюндай Хеви индъстрис"; ул. „Княз Иван Кулин“, зад обществен пазар; ул. „Кръстьо Кръстев“, до бл. 332; ж.к. „Толстой“, бл. 3, бл. 2 и бл. 5. Заместник-кметът на Столична община в направление “Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева и инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“, провериха работата по облагородяване на част от т.нар. „кални точки“ на територията на района. 

Столична община финансира проектите в зависимост от готовността на районните администрации. Първите три, подготвили проекти, са районите „Надежда“ , „Красна поляна“ и „Овча купел“. 

Общо 76 открити пространства са определени като източници на фини прахови частици в районите на София. Подадените към момента терени са с обща площ 64 140 кв. м, а дейностите предвиждат затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане по подходящ начин, а където е необходимо, насипване с чакъл.

Облагородяването на „калните точки“ в София е сред трите приоритетни мерки, включени в новата Програма срещу атмосферното замърсяване, която стартира по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Те се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване. Според изнесените данни основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата – 25% – идва от праха по улиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови