Светият синод разглежда избора на варненски митрополит

Елица Мартинова 21 декември 2013 в 07:49 1402 0

Светият синод

Снимка Сергей Антонов

Светият синод

Светият синод ще заседава днес, за да разгледа провелия се миналата седмица епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

OFFNews припомня, че двамата кандидати, които събраха най-много гласове на изборите миналата седмица бяха Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим.

Днес Синодът ще разгледа дали изборът е бил извършен по църковните канони. Ако той бъде легитимиран, утре следва окончателните избори за варненски митрополит.

Владиците ще трябва да дадат предпочитанията си за Йоан или Серафим с явен избор, при който всеки записва собственоръчно името на избраника си и се подписва.

Мястото на Варненския и Великопреславски митрополит остана свободно, след като през лятото митрополит Кирил се удави край плажа на местност “Траката”. Макар че съдебните медици бяха категорични, че не става дума за насилствена смърт, кончината на Кирил и до днес е обект на различни обвинения и спекулации. 

Първите избори за наследник на Кирил се проведоха на 17 ноември и двамата най-успешни кандидати тогава бяха епископите Игнатий и Борис. Двамата обаче не се ползваха с доверието на миряните от областта, които въстана срещу избора им. На 23 ноември Светият синод уважи протеста им и насрочи нови избори за Варненски и Великопреславски митрополит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови