Св. Артемий бил славен воин

OFFNews 20 октомври 2021 в 05:58 700 0

Църквата почита днес св. мъченик Артемий.

Той бил египтянин, известен като славен воин при Константин Велики и при неговия син Констанций. Артемий бил с Константин, когато на небето се появило знамението на Христовия кръст. При царуването на Констанций на него било поръчано да пренесе от Ахая в Цариград мощите на светите апостоли Андрей, Лука и Тимотей.

Наследник на Констанций бил неговият роднина Юлиан, който от млади години ненавиждал християнската вяра и тайно се отрекъл от нея и станал наново езичник. Когато се възкачил на престола, той обявил, че служи на боговете. С всевъзможни средства употребил усилия да възстанови езичеството в цялата империя. Той открито показвал пренебрежение към ония християни, които били с граждански заслуги. Лишавал ги от местата и длъжностите им. Сам извършвал тържествено езически обряди. Принуждавал християните със свои средства да възстановяват разрушените езически храмове. Много християни, изповедници на правата вяра, загинали мъченически.

Като се готвел за война с персите, Юлиан бил известно време в Антиохия. Тук бил силно раздразнен от мъжествената твърдост на християните. Изгоряло езическото капище. Юлиан обвинил християните в запалване на капището и почнал да ги предава на мъчения и смърт.

По това време в Автиохия се намирал и египетският управител Артемий. Ревностен в християнската вяра, той възнегодувал открито срещу императора и смело известял истината. 

Разярен, Юлиан не уважил в него ни предишните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на смърт.

Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови