Протест в Пловдив заради намалената присъда за блъсната ученичка

OFFNews 14 октомври 2015 в 08:27 2752 2

Христос Боскос

За тази вечер в Пловдив е насрочен протест в подкрепа на 17-годишната ученичка Катерина Матеева, която беше блъсната миналата година на автобусна спирка в центъра на града и срещу намалените присъди на двамата участници в инцидента - гръцкият студент Христос Боскос и Васил Калев, съобщи БНР. Миналата седмица Окръжният съд отмени условните наказания за двамата и ги замени с глоба от 5000 лева за Боскос и 2 500 лева за Калев. Магистратите мотивираха решението си с това, че първоинстанционният съд наложил по-тежки наказания, от тези които позволява законът.

В понеделник, когато протестът не се състоя, тъй като организаторите не получиха разрешение от общинската администрация , пред Съдебната палата все пак се събраха няколко граждани , за да изразят възмущението си от редуцираните присъди.

Родителите на 17- годишната Катерина заявиха, че след злополучния удар тя е претърпяла 5 операции, предстоят й още и не знаят дали изобщо ще се възстанови. Те определиха случилото се като „крещяща несправедливост" и подчертаха , че се готвят да заведат гражданско дело, обмислят също да се обърнат към Европейския съд по правата на човека. Обявиха се и за промяна на законодателството, така че виновниците за тежки катастрофи по пътищата да получават адекватни присъди.

Протестът, който се организира в социалните мрежи, е насрочен за 17.30 часа, отново пред Съдебната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!