Президентите на Подкрепа и КНСБ при Фандъкова: вдигат с 10% заплатите в градския транспорт

Столична община ще изпълни тригодишното споразумение със синдикатите, Димитров и Манолов ще се срещат с премиера другата седмица

OFFNews 01 април 2022 в 15:24 1009 0

Снимка Архив

Работещите в столичния градски транспорт ще получат 10% увеличение на заплатите от днес, както е предвидено в тригодишното споразумение между Столични община и синдикатите. 

Това стана ясно след среща между кмета Йорданка Фандъкова и лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в Столична община. 

София не може да си позволи да спре градския транспорт, хората трябва да имат нормален живот. Взимаме това тежко решение, но очакваме и държавата да изпълни своя ангажимент. Очаквам до дни да получа докладите от всички транспортни дружества с предложения за оптимизация на разходите, обясни Фандъкова, като подчерта, че разговорите със синдикатите са били тежки. По думите й вече има минимално увеличение на пътниците в градския транспорт, но ситуацията с финансовото му състояние е изключително трудна.  

Този проблем не е решен поради отказа към настоящия момент на финансовия министър да дофинансира градския транспорт, така както правят повечето страни в ЕС, някъде дори с до 50% от нужната сума. Знаете, че собствените приходи спаднаха драматично - от една страна нямаше разреждане на линиите, за да могат гражданите да пътуват комфортно, без да има струпване, а от друга страна - приходите спаднаха рязко. Това доведе до сериозни минуси в цялата система. Сега 178 млн. лв. бяха предложени и от общината, и от двата синдиката, но финансовият 
министър не подкрепи това искане, каза още Фандъкова. 

Другата седмица ще имаме среща по тази тема с премиера и финансовия министър, за да намерим решение. Ако не - трябва да се върнем и да кажем на хората ни, че заплатите им не са гарантирани до края на годината, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Искаме всички институции, които имат отношение, да си изпълнят задълженията, подчерта той.

Ще настояваме за устойчиво прилагане на регламента така, че да имаме достатъчно сигурност и за другата година, за да можем да започнем нови преговори с общината за още едно 3-годишно споразумение, подчерта президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Разговорите с правителството ще се водят за всички общини в страната, не само за София, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови