Паник-бутони в училищата, камери в дворовете

OFFNews 07 декември 2015 в 15:15 3097 1

Паник-бутони да се монтират при охранителите на училищата, а автомобили да не спират пред аварийните изходи. Столична община слага камери в дворовете на школата, стана ясно след среща при кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Комисия с участието на Столичната община, СДВР, министерството на образованието и районните администрации ще започне системни проверки на охраната и сигурността на столичните училища и детски градини, се разбраха още на срещата, на която присъстваха и зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева, директорът на СДВР Младен Маринов, началникът на Столичния регионален инспекторат по образование Евгения Вълкова, зам.- кметът Тодор Чобанов и Иван Илиев, председател на комисията по „Сигурност“ към Столичния общински съвет и районни кметове, съобщиха от "Московска" 33. 

„Сигурността на децата и охраната на общинските училища и детски градини е сред най- важните ни задачи. Засилването на контрола е водещо в работата на всички институции“, каза по-време на срещата Йорданка Фандъкова. Пряка отговорност в тази посока имат директорите и районните кметове, които следят дейността на фирмите.
Кметът поиска от СДВР и засилване на охраната на зоните около училищата. 

Старши комисар Младен Маринов пое ангажимент СДВР да се включи в разработката на методически указания, обучения и тестове за проверка на дейността на фирмите, охраняващи детските градини и училищата. 

По време на срещата бяха представени и резултатите от извършената до момента съвместна проверка на СДВР и Столичната община за дейността на охранителни фирми. До момента са проверени 45 училища и детски градини в районите „Слатина”, „Лозенец” и „Витоша”.

Дирекция „Сигурност” ще организира работна среща с представители на фирмите, които охраняват учебните и детски заведения, на която да се дадат конкретни писмени указания. Кметовете на райони имат задачата да следят за стриктното изпълнение на договорите за охрана и съвместно с Дирекция „Сигурност” да организират извършване на проверки за състоянието на охраната и мерките за сигурност на учебните и детски заведения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!