От Свети дух започва Русалската седмица, пелин гони души-пеперуди

OFFNews 28 май 2018 в 05:02 5000 0

На 51-ия ден след Великден - винаги в понеделник, се чества Свети Дух. Празникът е свързан Петдесетница, когато Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

Църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Според християнската вяра, Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. 

Според народните вярвания от днес започва Русалската седмица - душите на млади удавници политат като пеперуди сред нас. 

За да се предпазят от нечистите сили през тези дни, хората носят пелин или орехова шума в дрехите си, закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите си. 

На 28 май църквата почита преп. Софроний Български. 

Енорийският свещеник на софийското село Пенкьовци Стефан избягал в София със жена си, заради турско насилие. След това двамата отишли във Влашко при войводата Радул. Там жената починала, а Стефан приел монашество с името Софроний.

След смъртта на Радул той се завърнал в родината си - в един манастир край Русе (вероятно пещерния манастир на св. Йоаким І, патриарх Търновски и преподобни Димитрий Бесарабовски), гдето се подвизавал с пост, молитва, труд и милостиня. Един манастирски слуга обаче го намразил и го убил с брадва. 

Три години по-късно Софроний се явил на живеещите в манастира и им внушил да разкопаят гроба му. Там намерили мощите му нетленни и благоуханни и ги поставили в ковчег за всеобщо поклонение.

Вероятно преподобни Софроний живял през втората половина на ХV век и началото на ХVІ век. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !