Омбудсманът: В почивните бази украинците не могат да се интегрират, работят и учат

Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските бежанци, смята Диана Ковачева

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2022 в 09:31 3281 3

Диана Ковачева

Снимка БТА Архив

Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските бежанци, заяви омбудсманът Диана Ковачева

Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските бежанци. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".

"Украинските бежанци са поставени в тежка ситуация, аз мисля, че българите сме солидарни с тях, но в края на краищата тези хора трябва да бъдат поставени в нормални, човешки условия, очевидно не на първа линия на морето не просто защото това води до сериозно противопоставяне, но и също защото тези хора трябва да бъдат интегрирани", заяви Кочачева.

По думите ѝ почивните бази са кроткосрочни решения, тъй като са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в училище или да учат български.

"Трябва да се намери по-ясен подход, при който да се даде възможност на бежанците да стъпят на краката си, за да поемат нещата в свои ръце. Държавата помага, да, но в случая действително се стига до едно много неприятно противопоставяне", коментира тя.

Омбудсманът е направила внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово и е установила, че през първия ден не е имало достатъчно добра подготовка - фургоните не са били подготвени, нямало е хладилници, условията не са били подходящи за деца и хора с увреждания.

"Основният проблем за самите украинци е, че не им се дава своевременно информация. Не знаят къде ще отидат, колко време ще пътуват, не знаят колко време ще останат там и къде ще отидат след това. Това ги притеснява, защото голяма част от тях са жени с малки деца", обясни Диана Ковачева.

Настаняването на бежанци в почивните бази е създало напрежение сред българи, чиито резервации са били отменени в последния момент.

"Когато има война не е момент да се говори за резервации, но в края на краищата трябва да има баланс на интересите и все пак да има една дългосрочна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една почивка, но те по какъв начин ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си", пита тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-165

3

редовно четящ

04.06 2022 в 22:44

Просто троловете финансово са близки с руzия, другите и фенове са еволюционно ощетени. Народът ни се осъзна и не иска повече колониална зависимост от руzия, независимо от кремълските опорки, които троловете бълват денонощно по форумите.

-5458

2

Ран Босилек

04.06 2022 в 13:07

С две американски национални телевизии и една обслужваща властта национална, не виждам как е промивала народа десетилетия :)). Просто народа исторически си е близък с руския и винаги съпричастен.

5440

1

pisnamiotmutri

04.06 2022 в 11:24

На думи лесно, а руската пропаганда е промивала народа ни десетилетия. За нея нито дума