Евродепутатите изслушват Марк Зукърбърг

OFFNews 22 май 2018 в 11:44 2781 0

Днес изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг ще се изправи днес пред Европейският парламент (ЕП), за да даде подробности и да отговори на въпроси за скандала с Cambridge Analytica.

Изслушването ще бъде открито и ще се предава на живо с уебстрийм на Европейския парламент. Първоначално се предвиждаше Зукърбърг да  да говори при закрити при закрити врата. Вчера обаче председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи за промяната във Фейсбук профила си. 

"Лично обсъдих с изпълнителния директор на Фейсбук господин Зукърбърг възможността срещата с него да бъде предавана пряко. Радвам се да обявя, че той прие. Страхотна новина за гражданите на ЕС. Благодаря му за уважението, което показа към ЕП", написа Таяни.

Днес Зукърбърг ще отговори на въпроси на председателите на парламентарните групи за скандала с Cambridge Analytica. Срещата ще започне в 19:15 ч българско време и се очаква да продължи до 20:30ч.

Очаква се днес в ЕП да бъдат поставени въпроси, свързани със защитата на личните данни и влиянието на социалната медия върху изборните процеси в Европа.

През март стана ясно, че британската анализаторска компания Cambridge Analytica е събирала без позволение лични данни от близо 50 милиона потребители на Facebook от началото на 2014 г. След това фирмата е работила за предизборния екип на Доналд Тръмп в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

По-късно от Facebook признаха, че всъщност броят на засегнатите е по-голям - 87 млн. души, като сред тях има и близо 3 милиона европейци. 

Изпълнителният директор на Facebook вече беше изслушан сенатори и конгресмени в САЩ,. Тогава той призна призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!