10 български града участваха в инициатива за масово кръщене на новородени

OFFNews 22 октомври 2017 в 16:14 3021 0

10 български града уастваха в инициатива за масово кръщене на новородени

Най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България се провежда в големите православни храмове на 10 български града. Сред тях са София, Пловдив, Варна и Бургас. Събитието бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за България” и се организира от Движение за национална кауза (ДНК), съобщава БНТ.

Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщението от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства. 

Повече от 1200 деца в цялата страна се включиха в инициативата. Над шест хиляди лева ще бъдат дарени на Фондация "Искам бебе".

18 бебета бяха кръстени в катедралния храм „Света Троица" в Русе. Родителите им споделиха, че са избрали да се включат в инициативата, защото така дават пример и насърчават раждаемостта.

60 деца участваха в масова церемония в Пловдив. Тя започна в 11 часа в митрополитския храм "Света великомъченица Марина".

Със средства от кампанията „Направи го за България" само в Пловдив са били подпомогнати 150 семейства с репродуктивни проблеми. Местната община също финансира инициативата и затова днес като почетен гост на кръщенето е и кметът на града Иван Тотев.

В София кръстници на някои от децата станаха известни лица като певицата Хилда Казасян и Андрей Арнаудов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови