Трябва ли да убиваме насилниците?

Калин Терзийски 29 юли 2016 в 11:24 20931 14

Носът ми е чупен седем пъти. Челюстта – само веднъж, но на десет фрагмента – беше раздробена с бейзболна бухалка. От някакви млади, амбициозни мутри. Аз пък, от своя страна никога никого не съм убил. Освен като лекар, когато не съм бил достатъчно компетентен. Вие си мислите, че младият лекар не минава през това? В лекарския фолклор обаче, който е доста прикрит и непознат за непосветените, се казва често, че докато не са ти умрели еди колко си пациента, не си никакъв лекар. Такива ми ти работи. Ще се ходи в ада за известно време, това е ясно. 

Мразя отмъщението. Въпреки това го практикувам. Аз съм християнин, който се бори с демоните в себе си. Искам да съм съвършено добър, но най-често съм свиреп и зъл. Чернилката на живота – подобно на сажди от запалени автомобилни гуми – мазни и отровни – се лепи по душата ти с напредването на годините.

И ето сега: Едно момиче убива този, който се опитва да го изнасили.

В Стара Загора. Апропо, нека си припомним, че Стара Загора е град, унищожаван и изпепеляван до основи от насилници. А населението му е било избивано почти до крак, изнасилвано и погубвано – от насилници. Е да – случва се така по време на война. Но нали по време на война би било нормално (Боже, как се гавря, какъв сарказъм влагам в тия думи) насилието да се извършва между тия, които имат да делят нещо? И техните слуги…Между политиците (макар че те никога не усещат и капка от насилието, те се забавляват като луди, зли деца – имбецили), между полковниците, капитаните, ефрейторите и горките, набутани в кланицата войници, определени за пушечно месо? Но защо да бъде изклано и цялото население на един мирен град? Това ще има да го обмисляме дълго. Не говоря за турците. В Батак българите – мохамедани на Барутанлията са изклали българите християни. След Освобождението, което руснаците са ни наложили, без наше участие, просто в една от поредните войни за достъп до Средиземно море, банди от българи са изклали или изгонили от домовете им десетки хиляди турци. Хората са зли. Надеждата е в това, че всеки може да реши и да стане добър. Не да кара другите да стават добри – аз да го реши за себе си. Това е май единствения път. Но така де. Това са огромни теми, по които може да се говори безкрайно. За тъжната ни екзистенция.

Но аз се питам, питам, питам…

Може ли едно момиче от Стара Згора да убива? Този, който се е опитал да го изнасили. Как се постъпва в такива случаи? Кое е справедливо? Законът върши ли работа в такива случаи? Ние трябва ли да спазваме закона, пък ако ще той да е в абсолютен разрез с нашите изконни, човешки права и е извънредно несправедлив към нас?

И после – кого да съдим и за кого да жалим: За момичето, което е станало убиец или за убития изнасилвач?

И най-накрая: Има ли наистина такова нещо, като лоши и добри хора?

И още нещо – майката, ако е жива, на изнасилвача, за кого би плакала – за момичето, което го е убило или за своя син?

Неведнъж съм давал този пример, но тук пак ще си позволя д го дам: За търговците в храма, които Христос е изгонил, като ги е бил (вижте великата картина на Рембранд) и е изпотрошил стоката им – той добър човек ли е?

Ще ви кажа: Аз съм на страната на момичето. И целият град – подпалваната и изтребвана с особена жестокост Стара Загора – е на страната на момичето. Това е естествената, човешка реакция. Но законът може и да се окаже срещу него. И ето затова пак се питам – ако законът е против Големите, Истински, Човешки права – трябва ли ние да го спазваме? Ако законът е срещу нашите човешки, справедливи желания и интереси – трябва ли да го спазваме?

Мисля, че има един отговор – плюем на закона и не му обръщаме внимание. Хенри Дейвид Торо е написал чудесно есе преди сто и петдесет години по въпроса. Казва се Гражданско неподчинение. И общо взето там се казва, че Хората, а не Законите са важни.

Но ето: Нали изнасилвачът е бил човек? А сега е само купчина мърша…

Повечето ще кажат: Той не е човек, заслужил си го е. А аз ще настоявам – колкото и грозен, дебел, противен, зъл и порочен да е бил – той е бил човек. Злината не идва никога от една страна. Тя винаги е споделена енергия – тя се поражда винаги от две страни.

И така. Аз съм на страната на момичето. Мисля, че и аз на негово място бих постъпил по същия начин. Въпреки, че върху мене се е извършвало насилие безброй пъти, без аз да отвръщам, ако бях на мястото на момичето, бих постъпил така. И не искам тя да бъде съдена. Нека отново повярваме в Бог и в неговата преценка. И в неговата сила на прошката. Не, не се подсмихвайте снизходително. Това, което казвам никак не е наивно. Аз не съм сектант, християнски главозамаян фанатик. Аз съм ужасно скептичен, циничен, рационален и прозорлив човек. Но знам, че в такива драстични моменти на живота само това е спасение. Да повярваш в Бог и в точността на Неговата преценка. И затова: Не искам да бъде съдено от човешки съд клетото момиче, убило насилника си.

Но искам винаги да помни с разкаяние, че е убила човек. И че да се стигне до там може би е спомогнала по някакъв начин и тя.

А също така ще се помоля и за душата на убития. Това е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

15

SC

31.07 2016 в 03:20

В конкретния случай дъртака е преминал границата, за да я принуди да направи каквото е направила. Независимо дали е наивна жертва или отракана курва, тя е нямала друг избор.
Иначе, по възможност, насилника трябва да остане жив, поради простата причина, че убийството е твърде леко наказание. Като за начало, трябва да бъде кастриран физически. Колкото по-болезнено, толкова по-добре. В последствие трябва да му бъде налаган периодичен психически (ако се наложи - и физически) тормоз, докато не влезе в правата линия или не се самоубие. И всичко това трябва да бъде документирано и показано, за да може следващите кандидат-насилници да се замислят преди да направят онова, което им се иска да направят.
Хм... Започвам да преоткривам садиста в себе си... :)

29216

13

Лопе де Вега

29.07 2016 в 18:30

Първо: в коментара си не съм анализирал конкретния случай. Само в края се опитах да погледна в бъдещето на това момиче. От опит знам, че първите съобщения на нашите журналисти не са пълни, не са точни и не са основа за съставяне на мнение за инцидента. Така всичко останало е теория (хипотеза).


Второ: да, има съмнения, възможни са спекулации, отново заради бързината с която се пускат такива съобщения, без нужната проверка, че и без да внимават за недоглеждания. Но трябва да питам - след като е поискала да повикат полиция, извикали ли са? Какво е станало след това? Дошъл ли е някой? Проверено ли е оплакването веднага? Докато не научим достоверни подробности ще останем с хипотезите и догадките.

Поздрав!

77927

12

El Commandante

29.07 2016 в 15:51

"На следващия ден, след като била изнасилена от 62-годишния Богдан Динев, когото наръгала, Мария минала покрай дома му и видяла полиция и линейка. Тогава попитала един от полицаите какво се е случило и разбрала, че е убила Динев, предаде БТА."

"Когато се е прибрала у дома след изнасилването, помолила да повикат полиция. Била цялата в кръв. Казала, че за да избяга и да се спаси от този мъж, го наръгала с нож."

Как се връзват една с друга двете истории?

77927

11

El Commandante

29.07 2016 в 15:44

A доказателствата че е имало изнасилване в случая са?

Замисли се, по същия начин на тебе ти идва на гости някоя, разфасова те, после казва че си я изнасилил....апелирам към замисляне просто...тази история СМЪРДИ...

29216

10

Лопе де Вега

29.07 2016 в 15:41

Странно е да мислиш, че съм написал импулсивно този пост. Писах съвсем спокойно и уравновесено, но това не е съществено.

Хипотетично не бих мислил по същия начин, ако заглавието беше прредложеното като вариант от теб и, сигурен съм, че разбираш защо. Двата случая просто не са равнозначни.

Все пак благодаря за вниманието.

Поздрав!

77927

9

El Commandante

29.07 2016 в 15:16

Чичо Лопе, не ти отива на годините да си толко импулсивен.

Чисто хипотетично: ако заглавието не е " Момиче убива изнасилвача си" а да речем....." Проститутка убива клиент в спор за пари" по същия начин ли ще мислиш?

Чисто хипотетично,пак казвам....

14469

8

случайно прочетох

29.07 2016 в 14:45

Да!Трябва!
Дано се намерят добри психолози и помогнат на момичето да продължи напред след изживяния кошмар.
Радвам се, че е очистила тоя дърт изверг.

29216

7

Лопе де Вега

29.07 2016 в 14:22

Дали трябва да убиваме насилниците? Не мога да кажа да или не, но помага. Намаляването на броя на изродите винаги е в полза на обществото. Колкото до рибките, Бах или Азис - нищо не дава право на боклука да изнасилва - без значение момиче или момче. Самоотбрана, афект, страх, че може да се повтори - ако не са оправдания, поне са причини за това убийство. Още нещо - това момиче до края на дните си ще живее с тези спомени. Някой ще се помоли ли за нея?

Поздрав!

12638

6

mihov_1969

29.07 2016 в 13:59

Проблема е многопластов!!!Има си официално действащи и компетентни институции!Те разследват,обвиняват и издават присъди!Впрочем и аз имам дъщеря ,но никой няма да разбере какво ще направя!?!