Из делниците на един луд (19-23 февруари)

Тони Филипов, д-р 26 февруари 2018 в 11:34 33226 5

Понеделник, 19 февруари
Вежди Рашидов рекъл вчера: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари… Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист…”

Само мъничко ще го поправя Веждито. Било му е неудобно да каже единият е летец, а другият пожарникар, но такава е истината. Щото каратист не е професия все пак.

Но за друго го споменавам. Забелязвам в него интересна метаморфоза по отношение на Пеефски. Делян Пеефски, вика, никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган и като плашило. Образът на Пеефски, вика, е демонизиран в обществото и това не е честно.

Вежди има, очи няма!

Същият този зле образован и още по-зле възпитан екземпляр говореше съвсем друго през 2013 г.:

„Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 г. и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват… Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: о, моля ти се недей. После звъня в „Стандарт“ на Славка, нарочно го правя... Петьо Блъсков изцяло се е продал... Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация…”

Както казахме още тогава, нация, която е допуснала подобен простак да ѝ бъде министър на културата, си заслужава… таковането. И най-вероятно си го получава.

Но същинският въпрос е в друго – какво предизвиква такива крайни метаморфози във възгледите на хората. Отговорът е един и е открит още от финикийците.

Несправедливо демонизираният пред „Телеграф“: Противниците ми, вика, са хората, ограбили България - приватизаторите от бандитската приватизация на Костов и техните марионетки политици. Разобличавал съм ги и ще продължа да го правя. И именно заради това олигарсите и създадената от тях медийна машина са създали образа на „универсалното зло Пеевски“, за да прикриват кражбите си и да отвличат вниманието от тях.

Това твърдение на демонизирания не противоречи на нищо, освен може би на фактите. Анализ на обществените поръчки, извършен от „Биволъ“, показа, че фирми, свързвани с Пеевски, са сключили договори за 733 368 918 лева от които 432 356 344 с еврофинансиране. Освен това тези фирми имат и огромни дългове към покойната банка КТБ, а някои от тях са ги прекредитирали в ПИБ. „Тези факти, обобщава „Биволъ“, не говорят за устойчив бизнес модел и създаване на стойност, а по-скоро за добре организиран грабеж.“

Та работата на Пеефски е малко като присмяла се кука на крива бука…

Както знаете, а ако не знаете, време е да научите, бивш милиционер няма. Попиеш ли милиционерския манталитет, то е завинаги. Гледайте Борисов и Цветанов и нема що да се убеждаваме. О.З. милиционерът Светлозар Лазаров, който сега се подвизава като оргсекретар на „Атака“ и осъществява топлата връзка между Пеефски (ДПС) и Волен Сидеров, дал интервю за агенция БЛИЦ. Лично на главния редактор Крачунов го дал. И в него казва: „Добре е днес на рождения ден на Васил Левски да се сетим за святото дело на Апостола, което е подпомогнало освобождението на България…“

Ако датата на интервюто беше 18 юли, всичко щеше да е наред, но то е от 19 февруари. И както знае целият български народ (без Лазаров и Крачунов) на тази дата Левски не се е родил, а е обесен. Е, може да се каже метафорично, че се е родил за безсмъртието, но това не може да го измисли милиционерска кратуна.

Както е казал д-р Филипов много отдавна, след Волен Сидеров нищо в сферата на патриотизма не изглежда невъзможно. Дори и това, че един милиционеро-патриот не знае кога е роден и кога е обесен Апостолът на България!

Вицепремиерът Симеонов разправя по телевизора: "Русия директно се намеси в резултатите на референдума за добив на газ в Добруджа. Там в протестите участваха хора от паравоенни формирования. За мен намесата на Русия и на руски икономически интереси е безспорна… По време на конгреса на Найджъл Фарадж бяха изнесени данни, че Русия саботира разработването и добива на газ от Великобритания в нейни находища. Защо България няма собствен добив?"

И това съвсем не е въпрос. България няма и няма да има скоро собствен добив. И не става дума само за шистовия газ, а за всеки газ, който не е руски. Прав е Валери да се съмнява, че работа по находищата в Черно море се протака пак поради намесата на руски интереси.

Наскоро ми попадна една статия за добива на газ от хидрати. Оказва се (за мен сега се оказа, а за учените малко по-рано), че Черно море има най-много залежи на газови хидрати (твърд кондензат на природен газ). По предварителни сметки и обърнато в пари, на дъното на морето лежали съкровища за 16 800 млрд.! Развитието на науката щяло да позволи до няколко години промишлено извличане на този газ. Япония вече успешно прилагала такава технология и се очаквало ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ.

Обаче!

Доц. Атанас Василев, един от водещите учени в тази област у нас, казва, че една от най-съществените пречки за стартирането на такъв добив, е, че се засягат интересите на големите компании, които добиват газ по конвенционален начин. „Оказва се, вика, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати.“

Големите компании, вика, следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив. „Опасявам се, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал."

Аз обаче не се опасявам. Така де, човек се опасява от работи, които не знае. А това не само ще стане, то вече става. От което следва, че България скоро няма да стане енергийно независима.

В оптимистичен вариант това можело да стане до две години. Но, както е добре известно, оптимистичният вариант у нас рядко е реалистичен, затова е най-добре да се надяваме на песимистичния. Демек, до 20 г. едва ли ще почнем да добиваме газ от хидрати.

Вторник, 20 февруари

Кметът на село Катерица, общ. Пордим, Красимир Костадинов решил да отбележи по запомнящ се начин 145-ата годишнината от обесването на Левски, като направи възстановка на събитието. Поръчал да изработят кукла в цял ръст, която по лице да прилича на Апостола и я обесил на спирката насред селото. Гражданите от селото били потресени, а най-ранобудните били и доста уплашени, като видели как вятърът люлее един обесен насред селото…

Ето ви телефона на кмета, ако решите лично да му изкажете възхищението си: 06528 - 2487
Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

Ама скръб да видиш…

Ало, братя от последната възраст! Ако си мислите, че малко остана, че краят е близо, май ще ви разочаровам. Не е изключено това да е само началото. Проф. Стюарт Хамероф, директор на Центъра за изучаване на съзнанието в Университета на Аризона, твърди, че човек има душа и тази душа е безсмъртна. Тя не умира с неговата физическа смърт, а остава да витае из Вселената. Информацията в мозъка на човек се съхранявала дори и след като неговото сърце спре да бие. Предсмъртното усещане възниквало, когато квантовите частици, които формират душата на човека, напуснат нервната система и отидат във Вселената. Според теорията на професора същността на душата ни се крие в структури в мозъчните клетки, а нашето съзнание е резултат от квантовата гравитация в тези структури.

Между другото, братя и сестри, докато чакате да ви понесе космическият вятър из Вселената барабар с умните ви мисли, да ви кажа, че правителството е решило да ви озъби. В добрия смисъл. Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Шарков съобщи, че след дълги преговори с НЗОК се решило хората между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни кастанети. По-нататък програмата щяла да се разшири и да обхване и други възрастови групи, за които сега нямало пари. Всъщност, проблемът не е, че парите са малко, ами вие сте много, а зъбите ви малко. По данни на БЗС около 20 % от хората на възраст над 65 г. нямали вече нито един зъб в устата си. А на останалите 80% се падали средно по 7 зъба.

Едно нещо обаче ме смущава. По изчисления на БЗС средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от кастанети, ще е около 200 лева. Което ме кара да подозирам, че ще ви прекарат с конфекция. Оригинално индивидуално чейне струва значително повече.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

5

МБ

27.02 2018 в 11:44

Чичолина 26.02 2018 в 22:18 - "...възрастните са уморени и угнетени, средната възраст са ангажирани с работа и деца (или поне това е извинението им), а младите гледат навън, мечтаят за пари без да работят, а а най-важното е да не отделят очи от телефона! Затова мисля, че няма кой да протестира и именно затова КОЙ е толкова могъщ у нас! "

Всичко е режисирано, подхвърлят ни "хляб и зрелища", но не по много, за да не преядем и ни баламосват както си искат. И понеже обществото ни е разединено, тъпо и т. н., успяват.

С хода за ЧЕЗ Б.Б. губи рейтинг от електората и за да дръпне малко нагоре, пак се заиграва с Белене, знаейки какви са нагласите на народонаселението по тая тема.

11977

3

МБ

26.02 2018 в 14:29

За по-малко пари бандюгите се крият зад клошари и цигани, на които им е все едно какво подписват, но за ЧЕЗ са башбандюги и са избрали по-високо ниво - Гинка.

...от „Биволъ“, показа, че фирми, свързвани с Пеевски, са сключили договори за 733 368 918 лева ...
Не е цитат, така че е с "Ф", а не с "В".

9118

2

Christina Ostrikova

26.02 2018 в 14:07

" Стани, стани, юнак балкански! От сън дълбок се събуди...."
Дали????

6000

1

Yanko Nachkov

26.02 2018 в 13:40

Благодаря, Докторе! Оправи ми настроението в този зимен ден :-)