Res XLI: Тиквизация

Ивайло Цветков Последна промяна на 31 октомври 2017 в 10:40 13300 3

Докато Македония в момента се отказва от “антиквизацията”, ние продължаваме напред с “тиквизацията”.

***

Властта у нас: mostly harmful. Средна класа на държавна заплата? Seriously?!

***

Опитът за закон “КТБ”: толкова е просто, че чак е болезнено. Опит за втори грабеж, и всъщност трябва да му викаме “Законът Дунарит”. Вместо държавата да вземе, каквото е останало, Дебелия иска да догепи през синдиците. И досега няма справка кой какво и на кого дължи, какви активи и на каква цена – само разправия между “котараците” и Пеевски.

***

Но правосъдието в момента е работа само за богати хора.

***

Антикорупционният закон: нищо, nihil. Той няма дори да понечи да посегне на компрадорския “елит”, който ви управлява.

***

Пропаганда с елемент на истина: стар номер, още от Протагор. И пробутване на хипотези като факти.

***

ГЕРБ се опитаха чрез “подводници” като Паргов да съборят Нинова (но най-вече чрез свинаря Гергов, клиент на ББР, който вече никак не крие, че е “гербаджия”).

***

А всъщност всичко това е БКП, по един или друг начин. Накратко, БКП е на власт от 1946 насам, буквално.

***

Макар останал сам срещу себе си, да попитам: искате ли и децата ви да живеят в тази корупция, в тупанската държава на Пеевски и на БКП? Къде е отпорът на премазания от ГЕРБ-БСП-ДПС бизнес, защо нe се говори за принудата? И вие ли чакате Тупанбаши да умре (досущ както “десните”), за да си спомните за развитието, за благоденствието на другите бивши “варшавски” държави?

***

Или просто сме се нагласили към статуквото, живеем си и, само от време на време, скърцаме със зъби? Къде са мъжете, къде е нашият капитан Михалис? Argumentum ad misericordiam?

***

Въпрос и към “десните”: знаете ли нещо за българите, които не могат да си позволят нищо? Извън домашната ракия и хляба? Аз имах възможността да обиколя днешна България, особено северна, покрай предната парламентарна кампания, и се ужасих.

***

Десни, леви, център – идете да видите тези хора, премазани от крайната бедност на гербаджийско-бесепарския модел, при който “закусва” само местният деребей и неговите “honchos”.

***

And you know what? Вярвам, че може да се живее и другояче, че от втория свят можем да прекрачим, поне донякъде, в първия. Без да слугуваш на дебелите. На вниманието на единия дебел, помпиеринът: България на ГЕРБ е най-бедната и най-корумпирана държава според ЕС; най-несвободната (109 място по свобода на словото, токуу по средата от 200 и кусур държави), най-изостаналата като инфраструктура, особено по отношение на пътищата (там сме горе-долу като Свазиленд, известна единствено с това, че местният крал има десетки черни съпруги).

***

България при правешкия “калъп ГЕРБ” е критерий за дъно – докато ви обясняват, че всичко е повече от наред.

***

Да парафразираме Еко: националпопулизмът е последното убежище на обидените от живота. И печелят не привържениците, а брокерчетата на тая “стокица” като Валери.

***

Валери и ОП: мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка и т.н. Но ето че се оказахме утописти – и нашата готвачка се оказа пожарник. Или имате когнитивни проблеми?

***

Валери, впрочем, си отива буквално – ще бъде “похарчен” като бушон. Иначе ДПС няма да продължават да подкрепят тихо. Т.е. Валери е тръгнал up shit creek without a paddle.

***

Понеже все пак съм ентомолог, а не бръмбар: у нас царува антисинергичният ефект. Защо? Защото разказвачът от традиционните вътрешни групи е заменен от телевизора. (Индивидуалистично настроените отдавна са емигрирали.)

***

Но: смесването на нивото на индивида с нивото на общественото ниво на мислене е познато в антропологията като “великолепната, екологична грешка”; това е просто смесване на личността с културата.

***

Няма щастливи философи. Хеле пък аз, незаконният син на Парменид.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov


NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

31.10 2017 в 14:27

#1, а дано ама надали. Процесът не може да бъде спрян защото критичната маса народ необходим за това спиране я няма. Масата е чалгизиран мат’рял. Тиквата, Цвък, ЦеЦа , Цаца, царят на тишината и другите са продукт на това общество - те са успешния модел за развитие. Шансът да ги пребориш с мисъл е нулев. Ако не бяха ‘лудите’ Левски, Ботев, Бенковски дали щеше да се освободим? Е, сега вече ‘луди’ няма - потенциалните такива избягаха в чужбина. Тука останаха зрителите на ‘Фермата’, Биг, ВИП и още не знам какъв си брадър и другите подобни бози. Останаха тези, които се кефят да се направят на вещици за Хелоуин и празнуват този ‘празник’ без да знаят какво празнуват. Тези хора се кефят на Тиквун защото ‘той е пич’ - за тях това е моделът на успял човек. На тях им трябва магистрала, за да идат на кръчма на морето, трябва им Фейсбук, за да снимат и споделят какво са яли, какво са с..ли и колкото се може повече хора да научат това. ‘ Колко да сме зле като не можеш да се разминеш по Витошка’ - това е критерия за успех и благоденствие.
А ти говориш за трезва мисъл?!

14772

1

случайно прочетох

31.10 2017 в 13:54

Поздравления за одухотворяването на предаването "Преди обед" по бТВ миналата седмица.
За мен беше удоволствие да чуя коментарите Ви.
А относно тиквизацията, надявам се процесът да бъде спрян от Да България и други трезвомислещи.